Recipe: Perfect Roti Bengali

Roti Bengali.

Roti Bengali You can cook Roti Bengali using 7 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Roti Bengali

  1. You need of Tepung gandum.
  2. It's of air suam.
  3. Prepare of gula.
  4. It's of sudu besar Yis.
  5. Prepare of sudu kecil garam.
  6. It's of minyak jagung.
  7. It's of sudu kecil minyak.

Roti Bengali instructions

  1. Masukkan air suam dan gula ke dalam mangkuk lalu dikacau sebati. Masukkan pula yis dan kacau lagi. Biarkan mengembang selama 5 minit - 10 minit..
  2. Setelah yis kembang masukkan pula garam dan minyak lalu kacau..
  3. Masukkan pula tepung sedikit demi sedikit sambil digaulkan dengan Yis sehingga adunan tidak melekat di tangan. Masa uli 30 minit..
  4. Sapukan minyak di dalam lalu masukkan adunan dan tutup. Biarkan mengembang selama 1 jam..
  5. Setelah kembang tumbuk-tumbukkan adunan untuk mengeluarkan angin. Buatkan 3 bahagian uli 1 minit dan masukkan ke dalam acuan. Biarkan mengembang selama 30 minit..
  6. Bakar selama 30 hingga 40 minit dengan suhu 175 darjah celcuis..
  7. Setelah masak biarkan Roti dalam oven selama 10 minit. Keluarkan lalu sapukan dengan sedikit butter di permukaan Roti..
  8. Roti siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba..

Catat Ulasan

0 Ulasan