Roti Bengali.
You can cook Roti Bengali using 7 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Roti Bengali
- You need of Tepung gandum.
- It's of air suam.
- Prepare of gula.
- It's of sudu besar Yis.
- Prepare of sudu kecil garam.
- It's of minyak jagung.
- It's of sudu kecil minyak.
Roti Bengali instructions
- Masukkan air suam dan gula ke dalam mangkuk lalu dikacau sebati. Masukkan pula yis dan kacau lagi. Biarkan mengembang selama 5 minit - 10 minit..
- Setelah yis kembang masukkan pula garam dan minyak lalu kacau..
- Masukkan pula tepung sedikit demi sedikit sambil digaulkan dengan Yis sehingga adunan tidak melekat di tangan. Masa uli 30 minit..
- Sapukan minyak di dalam lalu masukkan adunan dan tutup. Biarkan mengembang selama 1 jam..
- Setelah kembang tumbuk-tumbukkan adunan untuk mengeluarkan angin. Buatkan 3 bahagian uli 1 minit dan masukkan ke dalam acuan. Biarkan mengembang selama 30 minit..
- Bakar selama 30 hingga 40 minit dengan suhu 175 darjah celcuis..
- Setelah masak biarkan Roti dalam oven selama 10 minit. Keluarkan lalu sapukan dengan sedikit butter di permukaan Roti..
- Roti siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba..
0 Ulasan