Ayam Masak Mentega.
You can cook Ayam Masak Mentega using 21 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Ayam Masak Mentega
- Prepare of Bahan A (perap ayam).
- You need 2 of ketul dada ayam (potong dadu).
- It's 1 of senduk besar minyak masak.
- You need 1/2 of sudu serbuk kunyit.
- You need 1 of sudu tepung gandum.
- You need 1 of sudu tepung jagung.
- Prepare 1 of sudu tepung bestari pedas. (Kalau tak nak bubuh pun tak pe).
- Prepare 1/2 of sudu perasa masakan hilal.
- It's 1/4 of sudu kecil garam.
- Prepare of Bahan B.
- You need 1 of biji bawang merah dihiris.
- It's 2 of uls bawang putih diketuk.
- You need 1 of inci halia diketuk.
- Prepare 2 batang of daun kari.
- You need 2 of sudu mentega.
- It's 1 batang of cili padi dihiris.
- You need 2 batang of cili padi diketuk.
- It's 1 batang of daun kari.
- It's 1/4 tin of susu cair (bergantung kepada kuantiti ayam).
- You need 1/2 of sudu gula.
- It's 1/2 of sudu perasa masakan.
Ayam Masak Mentega instructions
- Mula-mula sekali gaul ayam dengan ikut penggunaan bahan A. Kemudian gorengkan dengan minyak panas terlebih dahulu. Dah masak, ketepikan..
- Kemudian, tumis bahan yang dihiris dengan mentega, dan masukkan juga cili padi. Masukkan juga daun kari. Dah garing, masukkan susu, gula dan perasa masakan..
- Kemudian, masukkkan ayam yang sudah digoreng tadi, dan gaul sebati. Rasa masakan kita. Jika kurang masin bolehla ditambah sedikit garam. Dah siap, boleh dihidang bersama nasi panas 😋. Selamat mencuba 🥰.
0 Ulasan