Tom Yam Nam Khon Versi Susu Pekat.
You can have Tom Yam Nam Khon Versi Susu Pekat using 19 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Tom Yam Nam Khon Versi Susu Pekat
- It's of Air.
- Prepare of Akar ketumbar (1 pohon).
- It's of Lengkuas (2 inci - diketuk).
- You need of Serai (2 tangkai - diketuk.
- It's of Bawang putih (2 ulas - diketuk).
- Prepare of limau purut (5-6 helai).
- It's of Bawang Holland (1 biji dibelah empat).
- It's of Lobak merah (1/2 batang).
- It's of Saderi (Saya tak letak sebab takde).
- You need of Cili padi (4-5 tangkai/ikut kepedasan yang dimahukan).
- You need of Ayam (1 mangkuk - dipotong kecil).
- You need of Pes tom yam thai (3-4 sb).
- You need of Sos ikan (3-4 sb).
- It's of Susu pekat (3 sb).
- You need of Cendawan enoki.
- You need of Tomato.
- Prepare of ketumbar.
- It's of Limau nipis (2 biji - ambil jus perahan).
- It's of Garam (secukup rasa).
Tom Yam Nam Khon Versi Susu Pekat step by step
- Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk mengikut turutan seperti yang tersenarai..
- Sebelum pes tomyam thai dimasukkan, pastikan ayam telah pun masak. Pes tom yam thai yang digunakan semestinya yang ada muka makcik femes ni! 😆 Setelah kuah mendidih, tutupkan api. Perahan air limau tidak boleh dibiarkan menggelegak terlalu lama kerana akan mempengaruhi rasa..
- Jika mahu kuah lebih boleh tambahkan air. Sesuaikan rasa masam, masin dan manis mengikut citarasa masing-masing. Sesuai dimakan dengan nasi, kuetiau atau mee megi. Lauk boleh ditukar dengan udang atau sotong..
0 Ulasan