Recipe: Tasty Kari Ikan Tenggiri

Kari Ikan Tenggiri.

Kari Ikan Tenggiri You can cook Kari Ikan Tenggiri using 15 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Kari Ikan Tenggiri

  1. Prepare of isi ikan tenggiri.
  2. Prepare of biji bawang besar.
  3. Prepare of bawang putih.
  4. It's of tangkai lada kering (potong & rendam sampai lembut).
  5. It's of inci halia.
  6. You need of air.
  7. Prepare of minyak masak.
  8. It's of sudu halba campur + biji sawi.
  9. It's of tangkai daun kari.
  10. It's of paket kecik serbuk kari ikan.
  11. You need of sudu kecil garam.
  12. You need of sudu kecil gula.
  13. It's of sudu kecil pes asam jawa.
  14. Prepare of biji terung kecil (belah tengah tapi jangan putus).
  15. Prepare of biji tomato (belah 8).

Kari Ikan Tenggiri step by step

  1. Cuci ikan hingga bersih. Kisar 2 biji bawang besar, bawang putih, lada kering dan halia dengan 200ml air sehingga lumat. Panaskan minyak..
  2. Tumis halba campur, biji sawi, daun kari dan sebiji bawang besar hiris hingga garing..
  3. Masukkan bahan kisar. Kacau sampai garing. Masukkan serbuk kari ikan dan 200ml air. Kacau sampai garing & pecah minyak..
  4. Bila dah garing & pecah minyak, tambah 200ml air lagi. Kacau sampai pecah minyak lagi. Tambah baki air. Kacau..
  5. Bila dah mendidih, perasakan garam, asam jawa dan gula. Kacau sebati..
  6. Masukkan ikan dan terung. Kacau perlahan dan biar mereneh sampai ikan masak. Tambah tomato..
  7. Kacau sekejap dan terus tutup api. Siap..

Catat Ulasan

0 Ulasan