Ayam Masak Kicap.
You can cook Ayam Masak Kicap using 14 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ayam Masak Kicap
- It's 1/2 of ekor ayam saya pakai ayam kampung.
- You need 4 of siung bawang putih.
- Prepare 1 of labu bawang merah besar.
- Prepare 5 ulas of bawang ros.
- It's 1 of ibu jari halia.
- Prepare 4 of buah tomat ceri.
- Prepare 10 of buah cili padi hijau.
- You need 2 of sdm sos tiram.
- It's 2 of sdm kicap manis.
- It's 2 of sdm kicap pekat.
- You need 1/2 of sdm kunyit serbuk.
- Prepare 1 of sdt garam.
- It's 1 of sdt gula.
- You need 1/2 of kiup pati ayam.
Ayam Masak Kicap step by step
- Siapkan semua bahan. Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
- Goreng ayam sehingga masak dan angkat. Tos kan.
- Tumis bawang sampai layu dan wangi. Kemudian masukkan cili padi dan tomato, serta semua bahan sos.
- Tambahkan 1 cawan air, masuk kan ayam, tambahkan gula garam, tunggu sampai mendidih dan air agak menyusut. Sesuaikan rasa..
- Ayam masak kicap sedia untuk di hidangkan.
0 Ulasan