Ikan Masak Asam.
You can have Ikan Masak Asam using 10 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Ikan Masak Asam
- You need of ketul Ikan (saya guna jenahak).
- You need of bawang merah* (dihiris).
- You need of bawang putih* (dihiris).
- You need of inci halia* (hiris memanjang).
- It's of biji cili padi.
- It's of biji bawang besar (potong bulat).
- Prepare of air asam jawa.
- You need of sdt garam.
- It's of sdt gula.
- Prepare of sdt Garam & Kunyit (utk goreng ikan).
Ikan Masak Asam instructions
- Basuh ikan bersih-bersih. Bubuh garam kunyit. Kemudian goreng sampai masak. Ketepikan sebentar..
- Tinggalkan sedikit minyak bekas goreng ikan dalam kuali, tumis bahan * sampai naik bau dan berwarna kekuningan..
- Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih. Masukkan bawang dan cili..
- Kemudian masukkan ikan. Gaul sebati, biarkan sekejap. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Padamkan api..
- Sedia untuk dihidang..
0 Ulasan