Ikan Pari Bakar Sambal Kasturi Berempah. Resepi ikan bakar dengan sambal berempah ni memang membuka selera. Nak guna ikan lain pun boleh. Inilah resepi ikan pari bakar dengan sambal yang selalu kedai-kedai seafood dan restoran thai jual.
Tapi jika anda sibuk dengan kerja Buat je air pencicah ringkas daripada licap,asam limau kasturi dan potongan bawang dah sangat cukup dah. Kalau anda suka air asam untuk dimakan. Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik minyak. You can cook Ikan Pari Bakar Sambal Kasturi Berempah using 21 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ikan Pari Bakar Sambal Kasturi Berempah
- You need of ekor ikan pari/tuka (potong 2).
- It's of Bahan dikisar:.
- Prepare of biji bawang besar.
- Prepare of inci lengkuas.
- It's of inci halia.
- Prepare of bawang putih.
- Prepare of serai (bhgn dlm yg lembut).
- Prepare of sb cili kisar/boh.
- It's of st belacan.
- It's of sb asam jawa (dibancuh air, ditapis).
- Prepare of sb gula merah.
- Prepare of biji cili besar + 4 biji cili padi (optional).
- It's of Gula, garam secukupnya.
- It's of Rempah:.
- It's of st serbuk jintan manis.
- Prepare of st serbuk jintan putih.
- Prepare of st serbuk ketumbar.
- Prepare of st serbuk lada hitam.
- You need of Bahan lain:.
- It's of daun kunyit (secukupnya).
- Prepare of biji limau kasturi (secukupnya).
Goreng terlebih dahulu cili padi bersama bawang putih tersebut sehingga kulit cili padi nampak agak masak sedikit dan bawang putih nampak kekuningan. Ikan Pari Bakar Sambal Ikan bakar bersambal: Marble Banana Muffin mmg lembut dan sedap: Puffy Sandwich with Tuna Sambal jelak asyik roti sapu butter & jam. lebihan sambal tumis nasi lemak blh buat sambal t. Kerabu Pucuk Paku dengan Kerang Memang Ummmph!!! Grilled stingray or 'ikan pari bakar' as it is known in Malaysia and Singapore is a flavourful dish.
Ikan Pari Bakar Sambal Kasturi Berempah instructions
- Kisar semua bahan kisar, cili boh, dan rempah sekaligus menjadi pes.(jika tidak mahu berempah, tak perlu masukkan jintan, lada hitam dan ketumbar).
- Alas pemanggang/pan dgn aluminium. Susun daun kunyit di atasnya. Kemudian ratakan separuh pes di atas daun kunyit..
- Susunkan ikan di atas daun kunyit. Sapu lagi pes ikan bakar di atas ikan. Susun limau kasturi yang dipotong di atas ikan tanpa memerah jusnya. Susun daun kunyit lagi di atasnya pula. (Chewahh..mentang2 la uchu byk daun kunyit dan limau kasturi..😂tanam dalam pasu je).
- Panggang sehingga ikan masak. Kemudian masak dgn buka penutup pemanggang jika mahu sambal lebih menjadi lebih kering. Ikan tidak perlu diterbalikkan..
- Siap untuk dihidang. Perah limau yang dibakar tadi..
- Nota: Pes ikan bakar boleh juga ditumis sehingga pecah minyak sebelum digunakan. Atau untuk stok tumis, sejukkan dan bekukan dalam freezer. Boleh juga bakar ikan secara individu, dibalut daun kunyit/daun pisang secara berasingan..
It is marinated with blended chilli paste and herbs before being wrapped in banana leaves. It is then grilled to perfection and eaten with a spicy and tangy dip. Sambal Ikan Bakar Special — Selere Ikan Bakar. ►. Ikan pari adalah salah satu ikan yang sedap dimakan kalau dibakar. Rasanya sedap, baunya harum dan cukup puas hati dengan perapan yang secukup rasa.
0 Ulasan