Jejari Roti Rangup.
You can cook Jejari Roti Rangup using 5 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Jejari Roti Rangup
- You need of Roti.
- You need of Tepung Bestari (perisa asli).
- You need of Tepung Beras.
- Prepare of Air.
- You need of Minyak utk menggoreng.
Jejari Roti Rangup step by step
- Campurkan tepung bestari dan tepung beras. Masukkan air sedikit demi sedikit. Gaul sebati hingga mencapai kepekatan yang diingini. Cikna tambah tepung beras sebab nak balancekan rasa masin tepung bestari tu dan bagi extra rangup. Kalau nak guna tepung bestari saja pun boleh..
- Potong roti memanjang seperti bentuk jejari kemudian kukus 3 - 5 minit supaya tidak menyerap banyak minyak. Tips ni Cikna baca satu perkongsian kat instagram. So kita cuba jela kan..hehe Nampak tak periuk tu..Cikna guna cara express nak kukus..😁 Mcm mana caranya? haa tengok langkah no.3 di bawah..
- Ni Cikna share cara cepat utk mengukus. Kalau ada nasi lebih pun Cikna panaskan dengan cara macam ni, senang & cepat..hehe Caranya, ambil periuk masukkan air panas hingga 1/4 penuh (kalau ada water dispenser) kalau takda masak la air paip tu bagi mendidih. Jangan masukkan air lebih dari separuh periuk nanti air tu kena penapis habis basah makanan dalam penapis tu 😅 Lepas tu guna penapis stainless steel letak atas periuk & susun roti dalam penapis tu. Kemudian tutup seperti gambar di atas..
- Lepas kukus, ambil roti celupkan dalam bancuhan tepung tadi. Panaskan minyak, goreng roti hingga keperangan. Angkat, toskan & sedia dihidangkan..
0 Ulasan