Kek Batik Indulgence.
You can have Kek Batik Indulgence using 22 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kek Batik Indulgence
- Prepare of Lapisan Bawah.
- You need of bungkus (300g) biskut Marie.
- It's of ketul (125g) mentega.
- Prepare of susu pekat manis.
- Prepare of serbuk koko.
- It's of Milo.
- It's of air panas.
- Prepare of biji telur.
- It's of sdt pes vanila.
- Prepare of Lapisan Tengah.
- Prepare of sdt (8g) gelatin + 2 sdb air panas.
- Prepare of krim keju.
- It's of krim putar tenusu.
- Prepare of sdb gula kastor.
- Prepare of sdb susu pekat manis.
- It's of sdt pes vanila.
- Prepare of Lapisan Atas.
- It's of krim putar tenusu.
- It's of coklat gelap.
- It's of coklat susu.
- It's of sdb mentega.
- Prepare of sdt minyak hazelnut.
Kek Batik Indulgence step by step
- LB: - Alas loyang dengan kertas pembakar. - Patah-patahkan biskut Marie. - Cairkan mentega di dalam kuali. - Masukkan susu pekat manis, serbuk koko, Milo & air panas. Kacau sehingga tidak berketul dengan api kecil. - Masukkan telur & pes vanila. Kacau dengan cepat. Masak seketika sehingga adunan mula mendidih sebelum menutup api. - Masukkan biskut Marie. Gaul rata. - Masukkan biskut Marie ke dalam loyang. Padat-padatkan. Letakkan ke dalam peti sejuk..
- LT: - Campurkan gelatin dengan air panas. Biarkan sehingga gelatin larut. - Pukul krim keju (suhu bilik) sehingga berkrim. - Masukkan cecair gelatin, gula kastor, susu pekat manis & pes vanila. Pukul seketika sehingga sebati. - Pukul krim putar (sejuk) sehingga 50-70% soft peak. - Campurkan krim putar ke dalam adunan krim keju. Kaup balik sehingga sebati. - Tuang adunan ke atas lapisan kek batik. Ratakan & letakkan ke dalam peti sejuk (freezer) +-30 minit..
- LA: - Panaskan krim putar. - Masukkan coklat, mentega & minyak hazelnut. Biarkan seketika. - Kacau sehingga sebati. - Biarkan ganache coklat sedikit sejuk sebelum dituang ke atas lapisan krim keju. - Ratakan & letakkan ke dalam peti sejuk 6-8 jam/ semalaman sebelum dipotong..
0 Ulasan