Ikan goreng cili api. Untuk … goreng ayam goreng ayam goreng cili goreng goreng untuk … mencium untuk … pelantikan goreng cabai, daye cook takpe. Ikan bilis goreng cili padi ni boleh tahan lama dan tak cepat basi. Caranya, masa menumis bawang dan cili, masak lama dan menggunakan api kecil sehingga bawang dan cili garing.
Goreng ikan sampai kedua sisinya kering/matang dan berwarna kuning keemasan. Ikan goreng is an Indonesian and Malaysian dish, consisting of deep fried fish or other forms of seafood. Ikan goreng literally means "fried fish" in Indonesian and Malay languages. You can have Ikan goreng cili api using 10 ingredients and 1 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ikan goreng cili api
- You need of Ikan tongkol(goreng kunyit).
- You need of sudu air asam jawa.
- It's of Garam.
- It's of Gula.
- It's of biji cili api hiris.
- You need of Bahan kisar.
- It's of Bawang merah.
- It's of Bawang putih.
- You need of Cii merah.
- Prepare of Serai.
Ikan goreng is very popular in Indonesia. Usually, the fish is marinated with mixture of spice pastes. Goreng ikan dalam minyak panas, ikan harus sampai tenggelam. Goreng hingga ikan garing dan rangup.
Ikan goreng cili api instructions
- Goreng ikan goreng kunyit mcm biasa, tumiskan bahan kisar hingga wangi, kemudian masak cili api kacau rata, masukan air asam jawa, kecilkn aoi dan terus kacau, akhir sekali masukan garam gula,ttup api dan masukan ikan dan gaul rata..
Biasanya gunakan nilai dua kali ganda kepada nilai cili merah. Pastikan anda goreng menggunakan api sederhana besar dan panaskan minyak terlebih dahulu sebelum meletakkan ikan ke dalam kuali. Bumbu Ikan Goreng - Ikan goreng menjadi salah satu makanan yang sangat enak dan banyak digemari oleh banyak orang. Kisar cili padi dan kunyit hingga halus. Kemudian, masukkan santan dan kacau dengan api perlahan.
0 Ulasan