Recipe: Perfect Asam Pedas Ikan Senangin Cara Yani

Asam Pedas Ikan Senangin Cara Yani.

Asam Pedas Ikan Senangin Cara Yani You can have Asam Pedas Ikan Senangin Cara Yani using 17 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Asam Pedas Ikan Senangin Cara Yani

  1. Prepare of Bahagian A : Ikan.
  2. Prepare 2 of ekor ikan senangin (dibersihkan dan dibelah dua).
  3. You need 1 sudu makan of serbuk kunyit.
  4. Prepare 1/2 sudu makan of garam.
  5. Prepare 1/2 cawan of minyak masak (untuk menggoreng ikan).
  6. It's of Bahagian B : Kuah.
  7. Prepare 20-30 of tangkai cili kering (direbus dan dikisar halus).
  8. It's 1 of biji bawang besar (1/2 dikisar, 1/2 dihiris halus).
  9. Prepare 3 of biji bawang putih (dikisar).
  10. It's 2 sudu makan of asam jawa Adabi.
  11. It's 1 sudu makan of garam.
  12. It's 2 sudu makan of gula.
  13. It's 2 cawan of air.
  14. It's 10 of tangkai bendi.
  15. You need 1 of biji tomato (dibelah lapan).
  16. It's 1 of genggam daun kesum.
  17. It's 2 of kuntum bunga kantan (dibelah empat).

Asam Pedas Ikan Senangin Cara Yani step by step

  1. 2 ekor ikan senangin dibersihkan bahagian perutnya. Dicuci dengan asam jawa dan air bancuhan tepung gandum. Kemudian dibilas dengan air bersih. Taburkan serbuk kunyit dan garam pada ikan..
  2. Panaskan minyak masak di dalam kuali, kemudian gorengkan ikan sehingga garing. Angkat dan toskan minyak..
  3. Bahan-bahan untuk memasak kuah disediakan. Gunakan minyak menggoreng ikan diawal tadi untuk menumis bahan-bahan di dalam periuk. Tumiskan bawang besar yang telah dihiris sehingga naik baunya. Kemudian masukkan pes cili kering yang telah dikisar bersama bawang besar dan bawang putih. Kacau sehingga ia pecah minyak. Masukkan 2 sudu asam jawa, 1 sudu garam dan 2 sudu gula. Kacau rata..
  4. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Kacau sekejap, kemudian masukkan ikan yang telah digoreng. Masukkan tomato serta bendi. Kemudian masukkan 2 cawan air..
  5. Tutupkan periuk dengan penutupnya. Biarkan sehingga mendidih. (Anggaran 10-15 minit). Kemudian buka penutup, kacau perlahan kuah tanpa usik ikan supaya isi ikan tidak hancur. Ambil sudu bersih, dan bolehlah merasa kuahnya. Jika sudah ok rasa kuahnya, bolehlah ditutup api memasak..
  6. Siap dihidangkan..

Catat Ulasan

0 Ulasan