Recipe: Tasty Kek Marble Jelita

Kek Marble Jelita.

Kek Marble Jelita You can cook Kek Marble Jelita using 8 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kek Marble Jelita

  1. It's of biji telur.
  2. Prepare of sudu besar ovalate.
  3. Prepare of sudu besar susu pekat.
  4. You need of gula(160g-170g).
  5. You need of susu segar(50g).
  6. Prepare of butter cair.
  7. You need of sudu kecil esen vanila.
  8. It's of Ayakkan: 200g/2 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder.

Kek Marble Jelita instructions

  1. Campurkan semua bahan kecuali butter. Mix kan dengan slow speed untuk 2-3 saat. Kemudian naikkan kepada high speed sehingga menjadi gebu..
  2. Bila adunan dah gebu masukkan butter yang telah dicairkan. Gaulkan sehingga sebati.
  3. Bahagikan adunan anda kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut suka..
  4. Sendukan adunan kedalam loyang yang telah digriskan dengan minyak. Selang selikan warna sehingga habis adunan. Akhir sekali corakkan permukaan atas kek ikut kreativiti anda.
  5. Bakar kek marble pada suhu 150-160c sehingga 50 minit ke 1 jam.
  6. Tips untuk dapatkan permukaan kek marble jelita yang cantik: untuk oven besar letakkan kek pada lapisan yang paling bawah klau oven anda kecik, selepas bakar 30 minit cover permukaan kek dengan aluminium foil.

Catat Ulasan

0 Ulasan