Kek Pisang Kayangan.
You can cook Kek Pisang Kayangan using 13 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kek Pisang Kayangan
- It's of tepung gandum.
- It's of serbuk koko.
- It's of baking powder.
- Prepare of baking soda.
- Prepare of garam.
- It's of belgian callebout choc/ choc coins.
- Prepare of walnut (lebih pun tak apa).
- It's of biji pisang yang dah ranum.
- You need of gula perang.
- Prepare of butter (cairkan).
- Prepare of buttermilk (amik 1/2 cup susu fresh + 1/2 sudu makan cuka).
- You need of sudu kecil essence vanilla.
- It's of coklat chip utk hiasan.
Kek Pisang Kayangan step by step
- Butter yang telah cair di satukan dengan gula perang, buttermilk,pisang yang telah di lenyek dan esen vanilla. Gaul rata.
- Hasil selepas gaul rata.
- Kemudian masukkan tepung gandum, baking powder, baking soda, serbuk koko dan garam. Gaul kaup balik dengan adunan tadi. Sebatikan semuanya tau..
- Hasil selepas itu..
- Tambahkan coklat coins/belgium choc gaul rata..
- Masukkan walnut gaul kaup balik..
- Tuang ke dalam loyang taburkan coklat chip di atasnya jika suka dan bakar pada suhu 150-160 selama 45 minit atau sehingga kek masak..
- Kek ini sedap di makan ketika panas-panas dan sejuk juga tau. Rasa coklat walnut dan pisang satu gabungan yg mantap gitu 🥰.
0 Ulasan