Recipe: Tasty Kek Pisang Kayangan

Kek Pisang Kayangan.

Kek Pisang Kayangan You can cook Kek Pisang Kayangan using 13 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Kek Pisang Kayangan

  1. It's of tepung gandum.
  2. It's of serbuk koko.
  3. It's of baking powder.
  4. Prepare of baking soda.
  5. Prepare of garam.
  6. It's of belgian callebout choc/ choc coins.
  7. Prepare of walnut (lebih pun tak apa).
  8. It's of biji pisang yang dah ranum.
  9. You need of gula perang.
  10. Prepare of butter (cairkan).
  11. Prepare of buttermilk (amik 1/2 cup susu fresh + 1/2 sudu makan cuka).
  12. You need of sudu kecil essence vanilla.
  13. It's of coklat chip utk hiasan.

Kek Pisang Kayangan step by step

  1. Butter yang telah cair di satukan dengan gula perang, buttermilk,pisang yang telah di lenyek dan esen vanilla. Gaul rata.
  2. Hasil selepas gaul rata.
  3. Kemudian masukkan tepung gandum, baking powder, baking soda, serbuk koko dan garam. Gaul kaup balik dengan adunan tadi. Sebatikan semuanya tau..
  4. Hasil selepas itu..
  5. Tambahkan coklat coins/belgium choc gaul rata..
  6. Masukkan walnut gaul kaup balik..
  7. Tuang ke dalam loyang taburkan coklat chip di atasnya jika suka dan bakar pada suhu 150-160 selama 45 minit atau sehingga kek masak..
  8. Kek ini sedap di makan ketika panas-panas dan sejuk juga tau. Rasa coklat walnut dan pisang satu gabungan yg mantap gitu 🥰.

Catat Ulasan

0 Ulasan