Recipe: Yummy Capati Tepung Gandum dan Kari Ayam Pantas tanpa Santan

Capati Tepung Gandum dan Kari Ayam Pantas tanpa Santan.

Capati Tepung Gandum dan Kari Ayam Pantas tanpa Santan You can have Capati Tepung Gandum dan Kari Ayam Pantas tanpa Santan using 13 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Capati Tepung Gandum dan Kari Ayam Pantas tanpa Santan

  1. You need 400 gm of Tepung gandum.
  2. You need 3 sudu makan of minyak kelapa.
  3. Prepare 1 of stgh cawan air.
  4. It's of Garam secukup rasa.
  5. You need of #kari ayam>>> ayam 3 ketul di cincang.
  6. Prepare of Halia besar ibu jari.
  7. Prepare 3 ulas of Bawang putih.
  8. It's of Bawang merah 3 biji.
  9. You need of Serbuk kari.
  10. It's of Air asam jawa.
  11. It's of Biji sawi.
  12. Prepare of Garam dan serbuk perasa secukup rasa.
  13. Prepare of Kentang dua biji potong dadu besar.

Capati Tepung Gandum dan Kari Ayam Pantas tanpa Santan step by step

  1. Uli roti.. Minyak dan air. Kemudian biarkan dlm bekas dan ditutuprapat dlm tempoh 1/2 jam sblm dicanai.
  2. Kari ayam... Tumis bawang putih, merah dan halia sampai naik bau then masukkan rempah kari..
  3. Boleh masukkan ayam dan kentang kacau rata. Masukkan garam sekali dan ajimotono🤣.
  4. Masukkan air asam jawa ikut kepekatan dan kuah banyak mana yg kalian mahukan. Masak sampai menggelegak.
  5. Sambil tunggu kari jadi power, boleh lah canai roti guna tepung gandum dan masak dalam api sederhana. Roti tu boleh disapu minyak sapi atau planta sebelum dimakan dgn kari ayam.. Padu tau!!! Sekian.

Catat Ulasan

0 Ulasan