Ikan Bawal Percik.
You can cook Ikan Bawal Percik using 8 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Ikan Bawal Percik
- It's of ekor ikan bawal.
- Prepare of Serbuk kunyit.
- You need of ruas halia.
- Prepare of biji bawang merah saiz besar.
- You need of Cili besar merah (+cili kecil untuk sedikit rasa pedas).
- Prepare of santab pekat @ 1 kotak santan saiz kecil (2 kotak jika suka kuah banyak).
- It's of Garam,gula.
- It's of sb air asam jawa (optional).
Ikan Bawal Percik step by step
- Gaul ikan dengan garam dan kunyit. Bakar di atas pemanggang/magic pan. Kalau magic pan,guna permukaan yg rata bukan gril supaya ikan tak melekat tercabut kulit. Guna api sederhana. (Tutupkan magic pan).
- Blend halia, cili dan bawang. Masak bahan blend dalam periuk tanpa air untuk hilangkan bau bawang. Masukkan gula supaya warnanya lebih gelap dan rasanya manis2 sedikit..
- Kemudian masukkan santan dan perasakan. Tak perlu tambah air kalau bahan blend dah banyak air atau tambah sedikit sahaja air. Jangan pula terlalu cair kerana susah kuah melekat pada ikan. Masak sehingga kuah mula mendidih sahaja tidak perlu sehingga pecah minyak pula kerana kuahnya akan pecah minyak pada ikan ketika dipercik nanti..
- Percikkan atas sebelah ikan yang telah sedikit garing..biarkan kuah memekat pada ikan..percikkan kuah sekali lagi. Kemudian terbalikkan ikan. Percikkan di bahagian sebelah lagi. Panggang hingga kuah percik memekat pada ikan. Percik lah 2-3 kali,tapi pada bahagian sebelah ikan terlebih dahulu. Jika diterbalik2kan nanti ikan hancur pula. Lainlah kalau guna guna pemanggang atas arang..
- Kuah yang lebih..dipanaskan sedikit supaya lebih masak untuk dimakan bersama nasi kemudian..
- P/s: 1) kuah biar manis2 sikit 2)Ini gambar bila Uchu percik ikan banyak2 untuk menjamu ramai..bukan berniaga ye...
- .
0 Ulasan