Easiest Way to Cook Appetizing Ikan Masak Phat Phet Thai

Ikan Masak Phat Phet Thai.

Ikan Masak Phat Phet Thai You can have Ikan Masak Phat Phet Thai using 26 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Ikan Masak Phat Phet Thai

  1. You need of bahan kisar.
  2. It's of biji bawang besar.
  3. Prepare of bawang putih.
  4. You need of inci lengkuas.
  5. Prepare of tangkai batang ketumbar.
  6. Prepare of daun limau purut.
  7. It's of serai.
  8. It's of tangkai cili padi.
  9. It's of tangkai cili besar hijau.
  10. It's of inci belacan.
  11. It's of bahan hirisan.
  12. Prepare of biji tomato (hiris 6 bahagian).
  13. Prepare of biji bawang besar (hiris bulat).
  14. It's of tangkai daun ketumbar (hiris).
  15. It's of tangkai kacang panjang (potong sepanjang 1 inci).
  16. Prepare of daun limau purut.
  17. You need of bahan perasa.
  18. It's of garam.
  19. It's of ajinamoto.
  20. You need of serbuk secukup rasa.
  21. It's of sudu besar air asam jawa.
  22. You need of sudu besar gula.
  23. Prepare of bahan perapan ikan goreng.
  24. It's of ekor ikan bawal putih.
  25. You need of sudu besar tepung beras.
  26. You need of garam.

Ikan Masak Phat Phet Thai instructions

  1. Untuk ikan goreng, sediakan ikan bawal putih. Masukkan 2 sudu besar tepung beras dan garam. Gaul sekata. Perap sehingga 30 minit..
  2. Sementara itu, sediakan bahan-bahan untuk dikisar. Kemudian, kisarkan kesemua bahan tersebut hingga lumat..
  3. Dengan api sederhana, masukkan bahan kisar dan tumis hingga wangi dan pecah minyak. Aroma daun limau purut dan serai menambahkan lagi wangian pada masakan..
  4. Apabila tumisan sudah pecah minyak, masukan air asam jawa mengikut sukatan kemudian masukkan bahan perasa yang lain..
  5. Seperti garam, Ajinomoto, serbuk secukup rasa dan juga gula..
  6. Kemudian, masukkan bahan hirisan. Tumis sekata dan ketepikan..
  7. Setelah selesai tumisan tadi, goreng ikan yang diperap tadi. Ikan hendaklah digoreng pada waktu terakhir kerana mahu kekalkan kepanas dan kerangupan ikan goreng tersebut. Baru sedap..
  8. Selesai goreng, hidangkan ikan tersebut pada pinggan yang bersih. Curahkan bahan tumisan tersebut diatas permukaan ikan goreng. Hiaskan dengan potongan daun ketumbar dan hirisan limau nipis..

Catat Ulasan

0 Ulasan