Rendang Ayam Cili Padi. If you never subscribe yet pls subscribe my channel now for more. Rendang ayam cili padi atau api merupakan antara juadah yang biasanya dihidangkan pada Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha. Jika anda sudah bosan dengan versi rendang yang biasa anda sediakan, anda boleh mencuba resepi ini untuk mendapatkan kelainan.
Resepi rendang ayam cili api yang telah mendapat perkongsian ramai. Sila baca dan cuba resepi ini. Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi. You can have Rendang Ayam Cili Padi using 15 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Rendang Ayam Cili Padi
- You need of Ayam sebelah.
- Prepare of biji cili padi*.
- You need of inci halia*.
- It's of bawang putih*.
- You need of biji bawang besar*.
- Prepare of serai*.
- Prepare of sudu besar kerisik.
- You need of kecil santan(saya guna santan kara).
- It's of air.
- You need of paket rempah tumis empat sekawan.
- You need of sudu serbuuk kunyit.
- You need of sudu garam/secukup rasa.
- Prepare of senduk minyak masak utk menumis.
- It's of daun limau purut.
- It's of gula nise/kerek.
Menu yang senang dan sedap bagi saya. Rendang ayam ni banyak sudah macamnya, ada resepi rendang ayam tok, resepi rendang ayam kelantan, rendang ayam perak, rendang ayam cili padi Rendang Ayam Cili Padi. fariz. Panaskan Minyak Masak SAJI dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga wangi. Tuangkan separuh santan, gaul rata dan didihkan atas api sederhana.
Rendang Ayam Cili Padi instructions
- Ayam dipotong kecil dan dibersihkan.kisar bahan2 yang bertanda* panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar tadi bersama rempah sekawan.tumis hingga naik bau wangi dan sesikit garing..
- Masukkan ayam yg di cuci tadi.gaul bagi rata dan sebati.biarkan seketika hingga kering air yang keluar dari ayam.kemudian masukkan santan dan air Serta daun limau purut..
- Biarkan mendidih kemudian masukkan pula gula kerek dan kerisik.masukan juga garam.kacau bagi sebati.biarkan mendidih hingga sedikit pekat kemudian bolehlah di tutup apinya.dah masak..
- Rendang yg siap dimasak dan dihidangkan.boleh dimakan bersama nasi putih,pulut ataupun lemang.terpulang pada selera masing2.selamat mencuba..
Nah, untuk Anda yang ingin membuatnya, berikut dibawah ini adalah resep sederhananya. Meskipun, tampak sederhana akan tetapi bila membuatnya dengan hati yang tulus, tentu aroma dan rasanya, hmm…nikmat dan lezat. Citarasanya resep rendang ayam yang lezat dan khas yang berasal dari santan kelapa dan parutan kelapa yang disangrai memang cocok sekali untuk hidangan setiap saat. Apalagi kalau untuk lauk teman makan nasi hampir disetiap waktu, makan pagi, siang ataupun makan malam. Resepi Rendang Ayam, resepi yang diadaptasi dari Chef Wan.
0 Ulasan