Easiest Way to Make Appetizing Gulai Lemak Kesum Ikan Tilapia

Gulai Lemak Kesum Ikan Tilapia.

Gulai Lemak Kesum Ikan Tilapia You can have Gulai Lemak Kesum Ikan Tilapia using 15 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Gulai Lemak Kesum Ikan Tilapia

  1. Prepare of ekor ikan tilapia.
  2. You need of bawang putih (dikisar).
  3. Prepare of biji bawang merah (dikisar).
  4. You need of biji cili merah besar (dikisar).
  5. Prepare of biji cili padi merah -dikisar (boleh tambah jika suka pedas, keluarga saya gemar yang kurang pedas).
  6. You need of inci kunyit hidup (dikisar).
  7. Prepare of tangkai daun kesum.
  8. Prepare of asam keping.
  9. You need of serai (diketuk).
  10. You need of santan pekat.
  11. You need of air.
  12. You need of Bahan untuk goreng ikan:.
  13. It's of sudu kecil garam.
  14. It's of sudu kecil kunyit serbuk.
  15. Prepare of minyak.

Gulai Lemak Kesum Ikan Tilapia instructions

  1. Sediakan bahan-bahan. Lumur ikan dengan garam dan kunyit. Goreng 1/4 masak, ketepikan..
  2. Kisar bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan cili dengan 1 cawan air. Masukkan ke dalam periuk. Masukkan serai dan asam keping. Biar kuah mendidih agak lama supaya bahan kisar masak..
  3. Masukkan santan, daun kesum dan ikan. Perlahan kan api. Guna api sederhana. Masak hingga mendidih. Masa ni perlu sentiasa kacau supaya santan tidak pecah minyak..
  4. Siap. Boleh lah dihidang.

Catat Ulasan

0 Ulasan