Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste).
You can have Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste) using 15 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste)
- Prepare of ikan tongkol(yg siap direbus).
- You need of sdm serbuk cili/cili kisar.
- You need of nise/gula melaka.
- You need of belacan.
- It's of air asam jawa.
- Prepare of sdt garam halus.
- You need of sdm gula.
- You need of sdt serbuk perasa.
- It's of Bahan Kisar Dan Tumis.
- Prepare of bawang merah*.
- Prepare of labu bawang besar*.
- It's of bawang putih*.
- You need of daun pandan.
- It's of air.
- Prepare of sdm minyak masak.
Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste) instructions
- Kisar bahan2 bawang *...kemudian masukan minyak kedalam kuali guna api dapur yg sederhana, masukan daun pandan serta bawang kisar...tumis hingga wangi dan naik bau....
- Bila bawang kisar dah kekuningan...masukan serbuk cili tumis hingga betul2 garing serta tambahkan air,gula nise, gula,belacan, garam dan air asam jawa...biarkan bahan tumis sedikit kering....
- Setelah bahan tumis dah sedikit garing tambahkan serbuk perasa dan masukan ikan aye rebus...biarkan mesra seketika, padam kan api dapur...Ok siap😘 (untuk cara rebus ikan aye boleh scroll resepi Style Aza Aaj di app Cookpad carian "ikan tongkol kukus/rebus").
- Tumis Ikan Aye/Tongkol...#StyleAzaAaj is done...untuk resepi tumis ikan aye akk selalu gandingkan bersama nasi lemak dan dijadikan menu sarapan atau lunch...Jemput cuba ya...sedap👍👍😘.
0 Ulasan