How to Cook Delicious Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste)

Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste).

Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste) You can have Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste) using 15 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste)

  1. Prepare of ikan tongkol(yg siap direbus).
  2. You need of sdm serbuk cili/cili kisar.
  3. You need of nise/gula melaka.
  4. You need of belacan.
  5. It's of air asam jawa.
  6. Prepare of sdt garam halus.
  7. You need of sdm gula.
  8. You need of sdt serbuk perasa.
  9. It's of Bahan Kisar Dan Tumis.
  10. Prepare of bawang merah*.
  11. Prepare of labu bawang besar*.
  12. It's of bawang putih*.
  13. You need of daun pandan.
  14. It's of air.
  15. Prepare of sdm minyak masak.

Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste) instructions

  1. Kisar bahan2 bawang *...kemudian masukan minyak kedalam kuali guna api dapur yg sederhana, masukan daun pandan serta bawang kisar...tumis hingga wangi dan naik bau....
  2. Bila bawang kisar dah kekuningan...masukan serbuk cili tumis hingga betul2 garing serta tambahkan air,gula nise, gula,belacan, garam dan air asam jawa...biarkan bahan tumis sedikit kering....
  3. Setelah bahan tumis dah sedikit garing tambahkan serbuk perasa dan masukan ikan aye rebus...biarkan mesra seketika, padam kan api dapur...Ok siap😘 (untuk cara rebus ikan aye boleh scroll resepi Style Aza Aaj di app Cookpad carian "ikan tongkol kukus/rebus").
  4. Tumis Ikan Aye/Tongkol...#StyleAzaAaj is done...untuk resepi tumis ikan aye akk selalu gandingkan bersama nasi lemak dan dijadikan menu sarapan atau lunch...Jemput cuba ya...sedap👍👍😘.

Catat Ulasan

0 Ulasan