Kari ayam pekat tanpa santan. Kari ni walaupun tak guna santan, tapi dia tetap pekat sama macam kita guna santan. Video kali ni aku kongsikan Cara Masak Kari Ayam atau orang utara panggil gulai ayam tanpa santan. Ni resepi mak mertua akak. kari dia ni memang top dekat warung dia. orang datang dari jauh semata nak makan kari yg dimasak fresh on the spot. hehe. dia.
Hari ni Mak Andak nak kongsikan resepi Kari Ayam Tanpa Santan. Resep Kari Ayam - Kari ayam merupakan salah satu makanan khas yang memiliki rasa berbeda-beda di setiap negara. Dengan rasanya yang cocok hampir di semua lidah, tentu sajian ini sangat pas menemani makan pagi, siang maupun makan malam anda. You can cook Kari ayam pekat tanpa santan using 12 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kari ayam pekat tanpa santan
- You need of biji Bawang merah.
- It's of bawang putih.
- You need of Secubit biji sawi.
- It's of Kulit kayu manis dan 3 rempah sekwn.
- It's of sudu besar serbuk kari dan cili.
- It's of Halia hiris halus.
- It's of kari 1 tangkai.
- It's of biji tomato.
- Prepare of btg bendi.
- It's of ketumbar.
- It's of sudu besar asam jawa dicampur dgn 1 cawan air.
- Prepare of Ayam ambik bahagian isi. Potong kecik2.
Tak hanya itu, anda pun dapat. Kari ayam tanpa santan pun siap disajikan. Resep Kari Ayam Enak Dan Sederhana. Sebenarnya makanan India tidak jauh berbeda dengan Indonesia, makanan di sana juga terkenal kaya akan rempah seperti masakan asia pada umumnya namun penggunaan santan di dalamnya lebih pekat.
Kari ayam pekat tanpa santan step by step
- Ayam dilumur kunyit.
- Mibyak 1 senduk. Tumis bhn tumbuk dan rempah.. Tumis naik bau.
- Masukkn ayam..kacau sekejap.. Masukkn air halia dan bendi.. Masak kuah hingga nmpak pekat.
- Isi garam dan perasa. Last tomato dan daun ketumbar.. Siap.
Mudah saja jika ingin makan kari ayam tanpa santan. Sebagian orang terkadang tidak makan masakan mengandungi santan antaranya. Resep Kari Ayam - Siapa yang tidak kenal dengan masakan ala Indonesia ini? kari ayam agaknya telah menjadi makanan yang ramah di lidah orang Indonesia. Bahkan tidak hanya di Negara ini loh, hampir setiap Negara sepertinya memiliki menu kari ayam. Tentu rasa dan cara pembuatannya pun.
0 Ulasan