How to Make Perfect Rebung kering masak lemak cili padi bersama ikan mayong masin

Rebung kering masak lemak cili padi bersama ikan mayong masin. Inilah keistimewaan masak lemak cili padi orang Negeri Sembilan! Masukkan ikan ke dalam periuk bersama cili padi tumbuk, serbuk kunyit, serai dan Singgahsana Kitchen. NASI GORENG CILI KERING Orang Tua-Tua Dulu.

Rebung kering masak lemak cili padi bersama ikan mayong masin Masak ayam lemak cili padi ni paling simple dan tak renyah. Sebab kadang tu kalau dah tahap malas sangat nak beli bahan lengkap, guna je apa yang Tapi, resepi yang ni Dya nak kongsikan cara simple masak ayam lemak cili padi. Sebab bahan yang digunakan pun simple. You can have Rebung kering masak lemak cili padi bersama ikan mayong masin using 12 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Rebung kering masak lemak cili padi bersama ikan mayong masin

  1. Prepare of rebung kering.
  2. Prepare of ikan mayong masin.
  3. It's of biji bawang merah*.
  4. Prepare of bawang putih*.
  5. You need of inci belacan*.
  6. You need of inci halia*.
  7. You need of serbuk kunyit*.
  8. It's of biji cili padi*.
  9. It's of serai (diketuk).
  10. Prepare of biji cili kering (kalau tak nak letak pun takpe).
  11. Prepare of mangkuk air.
  12. You need of santan kotak.

Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi. Menu yang senang dan sedap bagi saya. Sebenarnya ada banyak cara nak masak ayam Cara-cara: Tumiskan semua bahan yang telah ditumbuk/dikisar sehingga naik bau bersama serai. Cili kering dikatakan akan menyebabkan lemak cili padi lebih berlemak.

Rebung kering masak lemak cili padi bersama ikan mayong masin instructions

  1. Rendam rebung hingga kembang. Potong ikan ikut kehendak masing-masing besar mana. Rendam ikan masin..
  2. Kisar bahan-bahan yang bertanda *. Rebus bahan kisar dengan air. Apabila menggelegak masukkan rebung dan kacau. Biarkan dalam beberapa minit, rebung akan menjadi lebih kembang lagi. Kalau nampak air mulai kering, boleh lah ditambah air. Masukkan ikan masin dan santan. Kecilkan api, masukkan serbuk perasa dan garam, kalau kuah nya sudah terasa masin tak perlu tambah garam. Siap.
  3. .

Kata Syed lagi, kalau guna ayam tua lagi sedap. Haa jangan pulak ada yang nak komen, masak lemak cili padi nogori, tak guna bawang. Itu pun saya tahu tapi tekak masing masing kan, kalau nak letak sebiji dua bawang. Kebiasaannya masakan masak lemak cili padi ikan masin memang disertakan nenas supaya rasanya lebih 'kick'. Semua rasa ada dalam satu masakan, yang paling penting Salah satu cara untuk mempelbagaikan masakan masak lemak cili padi adalah menggunakan ikan kering bersama petai.

Catat Ulasan

0 Ulasan