Recipe: Delicious Bubur nasi ayam

Bubur nasi ayam. Bubur ayam (Indonesian for "chicken congee") is a Chinese Indonesian chicken congee. It is rice congee with shredded chicken meat served with some condiments, such as chopped scallion, crispy fried shallot, celery, tongcay (preserved salted vegetables), fried soybean, Chinese crullers (youtiao, known as cakwe in Indonesia), and both salty and sweet soy sauce, and sometimes topped with yellow. Resepi Bubur Nasi Ayam ini kiriman Kak Raja.

Bubur nasi ayam It means bubur ayam is not just about the congee. It is also about the chicken simmered in spiced broth, then lightly fried and shredded. Untuk resepi ni saya makan bubur nasi ayam ni bersama ikan bilis, bawang dan cili padi yang telah digoreng. You can have Bubur nasi ayam using 11 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Bubur nasi ayam

  1. Prepare 1 of cup beras.
  2. Prepare 75 g of dada ayam (direbus & carik).
  3. You need 1 tbsp of lobak (dadu kecil).
  4. Prepare Daun of sup (chop).
  5. You need Daun of bawang (chop).
  6. It's 1 cm of halia (hiris).
  7. Prepare of Bawang merah hiris.
  8. Prepare 1 of kiub ayam.
  9. It's of Ikan bilis goreng (optional).
  10. You need 2 tbsp of Sesame oil.
  11. It's of Secubit Salt & pepper.

Korang boleh juga makan bubur nasi ayam ni bersama telur masin, ikan masin, sayuran malahan bubur nasi ini sesuai di makan dengan apa sahaja jenis lauk, terpulang kepada citarasa masing-masing. Air rebusan ayam tu boleh masukkan ke dalam bubur nasi tadi. Agak-agak ayam dah sejuk dan dah boleh di pegang dengan tangan, carikkan isi ayam tu. Bila bubur dah cantik elok kembang dah lembik, masukkan pula hirisan carrot dan ayam rebus yang dah dicarik tadi.

Bubur nasi ayam step by step

  1. Rebus dada ayam dengan salt & pepper selama 5minit. Dan guna garfu, carik isinya. Hiris daun sup dan daun bawang..
  2. Hiris bawang merah dan goreng hingga kekuningan..
  3. Cuci beras dan tuang dalam periuk. Tambah 3 cawan air. Tambah lobak,halia dan kiub ayam. Rebus beras selama 20minit. Api medium. Tip:sekali-sekala kacau. Kalau air dah kurang tapi nasi belum masak, tambah air dan sambung masak 5 minit. Sehingga menjadi bubur..
  4. Sebelum dihidang, tambah sesame oil dan sikit pepper, isi ayam, bawang goreng, daun sup, daun bawang..

Bubur ayam adalah salah satu jenis makanan bubur dari Indonesia. Bubur nasi adalah beras yang dimasak dengan air yang banyak sehingga memiliki tekstur yang lembut dan berair. Bubur biasanya disajikan dalam suhu panas atau hangat. Wikipedia Sesekali makan Bubur Ayam yang dimasak homemade memang sedap. Maklumlah bila buat sendiri, anda boleh letak aneka bahan sampingan yang disukai.

Catat Ulasan

0 Ulasan