Ayam Goreng Kicap Bendi.
You can cook Ayam Goreng Kicap Bendi using 11 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Ayam Goreng Kicap Bendi
- You need 10 of ketul ayam (Uchu guna kepak ayam sahaja).
- You need 2 of st kunyit.
- It's 2 of st garam.
- It's 1 of biji bawang holland dipotong wedges.
- You need 6 ulas of bawang putih dihiris.
- You need 1/2 of biji capsicum (hijau+merah).
- Prepare 8 batang of bendi (@ ikut suka).
- You need 1/2 cawan of kicap manis (@ 1/4 @ ikut suka).
- You need 1/2 of st minyak bijan.
- You need of Garam, gula secukup rasa.
- It's 2 of st Maggi Cukup Rasa.
Ayam Goreng Kicap Bendi step by step
- Gaul ✅ayam bersama ✅garam dan ✅kunyit. Goreng ayam. Ketepikan. Uchu guna bhgn kepak yang dipotong 2.(uchu & anak2 tak suka bhgn isi😅).
- Tumis ✅bawang putih sehingga kekuningan dan naik bau. Masukkan ✅bawang holland. Tumis sehingga bawang layu..
- Masukkan ✅kicap, ✅minyak bijan dan ✅gula. Kemudian masukkan ✅ayam goreng dan ✅capsicum. Kacau rata. Perasakan dgn garam jika perlu. Tak perlu tambah air..
- Masukkan ✅bendi. Kacau rata sekejap sahaja jgn sampai bendi lembik atau bendi jadi berlendir. Agak2 bendi kekal rangup. Siap..
- Tips bendi: (1)kalau bendi kecil, jangan potong. Biar sebiji2. (2)Kalau bendi panjang, kerat lurus je kpd 2 @ 3 bhgn, tapi jgn kerat serong, nanti lebih byk lendir bendi.(3) jgn tambah air dalam resepi ini untuk pastikan bendi rangup dan tak berlendir..
- Rahsia kesedapan kicap untuk resepi ini: rasa dari capsicum dan sedikit minyak bijan. Penggunaan minyak bijan yg sedikit dpt naikkan rasa, jika terlebih pula merosakkan rasa..dan Tak perlu juga tambah sos tiram...
- .
0 Ulasan