Recipe: Tasty Ayam Goreng Kicap Bendi

Ayam Goreng Kicap Bendi.

Ayam Goreng Kicap Bendi You can have Ayam Goreng Kicap Bendi using 11 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Ayam Goreng Kicap Bendi

  1. You need of ketul ayam (Uchu guna kepak ayam sahaja).
  2. Prepare of st kunyit.
  3. It's of st garam.
  4. You need of biji bawang holland dipotong wedges.
  5. You need of bawang putih dihiris.
  6. It's of biji capsicum (hijau+merah).
  7. It's of bendi (@ ikut suka).
  8. Prepare of kicap manis (@ 1/4 @ ikut suka).
  9. It's of st minyak bijan.
  10. It's of Garam, gula secukup rasa.
  11. Prepare of st Maggi Cukup Rasa.

Ayam Goreng Kicap Bendi instructions

  1. Gaul ✅ayam bersama ✅garam dan ✅kunyit. Goreng ayam. Ketepikan. Uchu guna bhgn kepak yang dipotong 2.(uchu & anak2 tak suka bhgn isi😅).
  2. Tumis ✅bawang putih sehingga kekuningan dan naik bau. Masukkan ✅bawang holland. Tumis sehingga bawang layu..
  3. Masukkan ✅kicap, ✅minyak bijan dan ✅gula. Kemudian masukkan ✅ayam goreng dan ✅capsicum. Kacau rata. Perasakan dgn garam jika perlu. Tak perlu tambah air..
  4. Masukkan ✅bendi. Kacau rata sekejap sahaja jgn sampai bendi lembik atau bendi jadi berlendir. Agak2 bendi kekal rangup. Siap..
  5. Tips bendi: (1)kalau bendi kecil, jangan potong. Biar sebiji2. (2)Kalau bendi panjang, kerat lurus je kpd 2 @ 3 bhgn, tapi jgn kerat serong, nanti lebih byk lendir bendi.(3) jgn tambah air dalam resepi ini untuk pastikan bendi rangup dan tak berlendir..
  6. Rahsia kesedapan kicap untuk resepi ini: rasa dari capsicum dan sedikit minyak bijan. Penggunaan minyak bijan yg sedikit dpt naikkan rasa, jika terlebih pula merosakkan rasa..dan Tak perlu juga tambah sos tiram...
  7. .

Catat Ulasan

0 Ulasan