Gulai Ikan Tongkol Putih.
You can have Gulai Ikan Tongkol Putih using 24 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Gulai Ikan Tongkol Putih
- Prepare of Air rebusan ikan:.
- You need of ekor ikan tongkol putih.
- You need of asam keping.
- It's of sudu besar garam.
- It's of air.
- You need of sudu kecil cuka.
- You need of Bahan2 kuah:.
- You need of sudu besar pes tumis.
- You need of biji bawang merah belah 4.
- You need of inci lengkuas.
- You need of asam keping.
- You need of timun batang.
- It's of tangkai kacang panjang (optional).
- Prepare of karet nissey/gula melaka.
- Prepare of RM 2 santan / 1 kotak kecil santan.
- Prepare of air rebusan ikan.
- It's of air kosong.
- It's of sudu kecil garam.
- You need of sudu kecil gula.
- It's of sudu kecil serbuk kunyit.
- It's of Bahan pelengkap:.
- You need of Nasi putih.
- Prepare of Sambal lada.
- You need of Lada hijau siam.
Gulai Ikan Tongkol Putih instructions
- Rebus ikan dan ketepikan..
- Tumis pes tumis sehingga wangi. Kemudian masukkan timun batang dan lada hijau siam..
- Selepas timun batang dan lada hijau siam agak layu bolehla masukkan santan dan kacau sehingga pekat. Kepekatan yang dikehendaki la ye. Masukkan asam keping dan juga lengkuas..
- Akhir sekali masukkan ikan yang telah direbus tadi. Perasakan dengan garam dan gula..
- Siap untuk dihidang..
0 Ulasan