Recipe: Delicious Kuih Buah Melaka

Kuih Buah Melaka. Onde-onde sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung pulut dan berintikan gula Melaka yang dipotong dadu. Di Kelantan Kuih ini juga digelar. Selalu orang jual buah melaka biasa yang salut dengan kelapa tu.

Kuih Buah Melaka Kuih ini dipanggil sebagai kuih buah Melaka kerana ia menggunakan gula Melaka sebagai intinya. Cara-cara Membuat Buah Melaka / Onde Onde Salut buah melaka dengan kelapa parut dicampur dengan sedikit garam dan gaul rata. Buah melaka/onde-onde gebu dan enak sedia untuk dihidang. You can have Kuih Buah Melaka using 7 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kuih Buah Melaka

  1. Prepare of tepung pulut.
  2. It's of sudu besar tepung gandum.
  3. It's of Gula melaka dipotong kiub kecil anggaran ukuran kiub.
  4. You need of sudu pewarna hijau dibancuh dalam 1 1/2 cawan air.
  5. Prepare of kelapa parut.
  6. You need of sudu kecil garam (mengikut citarasa).
  7. Prepare of daun pandan.

Orang pantai timur biasanya panggil kuih warna hijau berinti gula melaka ini sebagai Kuih Onde-onde manakala panggilan glamer lain buah melaka. Kalau kat terengganu, "gula melaka" kitaorang panggil. Resepi Buah Melaka, Resepi yang sangat mudah, hanya ikut langkah-langkah yang di nyatakan pasti menjadi, Buah Melaka adalah hidangan kuih muih terkenal dan sedap. Kuih buah Melaka atau lebih dikenali sebagai kuih onde-onde nendapat nama tersebut daripada buah pokok Melaka yang berwarna kuning kekuningan dan mempunyai rasa yang manis.

Kuih Buah Melaka instructions

  1. Potong gula melaka. Ketepikan. Satukan tepung pulut dan tepung gandum. Masukkan air bancuhan warna hijau sedikit demi sedikit. Uli hingga doh licin dan tidak melekat..
  2. Kukus kelapa parut dalam 7minit dan gaul dengan garam. Ketepikan..
  3. Cubit doh sebesar guli,leperkan. Masukkan potongan gula melaka tadi sebagai inti. Tutup kemas doh dan gentelkan bulat. Buat hingga habis..
  4. Didihkan air, masukkn daun pandan. Rebus bebola hingga masak. Guna api sederhana saja. Setelah bebola timbul di permukaan dan telah masak, angkat dan letakkan pada kelapa parut. Siap..

Kuih keria atau kuih gelang adalah sejenis kuih tradisional Melayu yang berasaskan keledek dengan campuran tepung, gula dan garam. Ia dicanai dan dibentuk seperti cincin atau gelang tangan. The journey of the Nyonya Kuih goes a long way. According to our ancient history, it started during the intermarriages between the descendants of Chinese immigrants who came to Melaka and our local. Malay traditional delicacy, in Malaysia called buah melaka. be of glutinous rice and filled with palm sugar or brown sugar.

Catat Ulasan

0 Ulasan