Easiest Way to Cook Delicious [Ayam] Ayam Masak Merah

[Ayam] Ayam Masak Merah. Learn how to make Ayam Masak Merah from basic, a signature Malaysian Dish that made with chicken, spice and red chill oil. It is complex, spicy yet appetizing. 'Ayam masak merah' literally means chicken cooked in red sauce. The red sauce mentioned here comes from tomatoes and is mildly spiced with aromatics such as ginger, garlic and dried chillies.

[Ayam] Ayam Masak Merah Ayam bisa diolah jadi berbagai menu masakan yang menggugah selera, seperti digoreng atau dibakar. Resepi Ayam Masak Merah ala Kenduri yang sangat sedap dan anda harus mencubanya. Resepi Ayam Masak Merah yang ini diambil dari blog Ana Suzana yang dipelajari dari ayahnya yang merupakan seorang tukang masak bagi Serius, sangat sedap Ayam Masak Merah ini dan pastinya ia akan menjadi a keeper recipe untuk masakan Ayam Masak Merah saya di masa masa hadapan. You can cook [Ayam] Ayam Masak Merah using 14 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of [Ayam] Ayam Masak Merah

  1. You need 7 of ketul ayam (dilumur dengan 1 sb kunyit dan 1 sk garam).
  2. Prepare 4 of sekawan (1 bunga lawang, 1 kayu manis, 1 pelaga dan 1 cengkih).
  3. Prepare 1 batang of serai.
  4. You need 1 of sk asam jawa.
  5. It's 1 of biji tomato.
  6. You need 1 of sb garam.
  7. You need 1 of sk gula.
  8. Prepare 2 of sudu sos cili.
  9. It's 1/2 of biji bawang besar.
  10. It's of Bahan kisar.
  11. You need 10 of tangkai cili kering.
  12. Prepare 3 of biji bawang merah.
  13. You need 2 ulas of bawang putih.
  14. You need 1 of inci halia.

Ayam Masak Merah - Although it shares basic similar spices to Chicken Curry. Lucky me, Bee had made it easier by suggesting Ayam Masak Merah or chicken cooked in rich creamy spicy tomato sauce. Saya pilih untuk buat menu simple dan senang je hari ni iaitu ayam masak merah. Resepi ni memang sangat mudah untuk disediakan.

[Ayam] Ayam Masak Merah step by step

  1. Goreng ayam separuh masak..
  2. Panaskan minyak. Masukkan 4 sekawan dan serai. Kemudian Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Kemudian tambah air dan biarkan pecah minyak sekali lagi.
  3. Kemudian masukkan ayak yang telah digoreng tadi. Kacau sekata..
  4. Masukkan tomato dan bawang besar. Masukkan air jika perlu. Perasakn dengan garam dan gula..
  5. Kacau sekata biarkan mendidih sebentar dan pecah minyak.. Siap..

Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan sehingga menjadi layu. Seterusnya masukkan bahan kisar dan gaul rata. Lepas tu masukkan cili kering yang telah dikisar dan sos cili. Ayam masak merah is a staple among Malaysians as it's spotted almost everywhere and there is no such rice dish it does not complement. Literally translated as "chicken cooked red"- chicken chunks are first fried to golden perfection then submerged into a thick gravy that brims with colours and flavours.

Catat Ulasan

0 Ulasan