How to Prepare Perfect Ayam Masak Ros

Ayam Masak Ros.

Ayam Masak Ros You can cook Ayam Masak Ros using 24 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Ayam Masak Ros

  1. You need 6 of ketul bahagian thigh dan peha ayam.
  2. You need of Bahan Kisar.
  3. Prepare 10 of biji cili merah dibuang biji.
  4. It's 2 of biji bawang besar.
  5. You need 5 of biji bawang kecil rose.
  6. Prepare 3 ulas of bawang putih.
  7. It's 1 of inci halia.
  8. Prepare of Bahan Tumisan.
  9. Prepare 2 of senduk minyak sapi.
  10. Prepare 1 of kayu manis.
  11. You need 2 of bunga lawang.
  12. It's 2 of buah pelaga.
  13. Prepare 4 of bunga cengkih.
  14. Prepare 3 batang of serai (diketuk).
  15. Prepare Sedikit of daun pudina.
  16. Prepare 3 of sdb cili kisar.
  17. Prepare of Setengah tin tomato sup Heinz.
  18. Prepare 3 of sdb sos tomato.
  19. Prepare 1 of asam gelugor.
  20. You need 1 of biji buah keras dihancurkan.
  21. It's of Separuh kotak kecil santan.
  22. Prepare of Setengah tin susu cair.
  23. Prepare 6 of biji tomato dipotong enam.
  24. You need of Garam gula secukup rasa.

Ayam Masak Ros instructions

  1. Sediakan bahan yang diperlukan. Blender halus cili merah, bawang, halia..
  2. Panaskan minyak sapi. Tumiskan rempah 4 sekawan, serai dan pudina. Bila sudah harum, masukkan bahan yang sudah dikisar halus. Masukkan cili kisar. Tumis hingga garing pecah minyak..
  3. Kemudian masukkan setengah tin tomato sup, dan sos tomato. Gaul sebati. Masukkan ayam. Tambahkan asam keping dan buah keras. Biarkan hingga ayam masak dan kecut sedikit..
  4. Akhir sekali, masukkan tomato. Biar tomato layu. Kemudian masukkan sedikit santan dan susu cair. Biarkan mendidih dan ayam masak seketika. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa..
  5. Tutup api. Taburkan daun pudina. Tutup periuk sebentar biar naik bau pudina. Hidang bersama nasi tomato / nasi briyani / nasi putih..

Catat Ulasan

0 Ulasan