Ayam Masak Ros.
You can cook Ayam Masak Ros using 24 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Ayam Masak Ros
- You need 6 of ketul bahagian thigh dan peha ayam.
- You need of Bahan Kisar.
- Prepare 10 of biji cili merah dibuang biji.
- It's 2 of biji bawang besar.
- You need 5 of biji bawang kecil rose.
- Prepare 3 ulas of bawang putih.
- It's 1 of inci halia.
- Prepare of Bahan Tumisan.
- Prepare 2 of senduk minyak sapi.
- Prepare 1 of kayu manis.
- You need 2 of bunga lawang.
- It's 2 of buah pelaga.
- Prepare 4 of bunga cengkih.
- Prepare 3 batang of serai (diketuk).
- Prepare Sedikit of daun pudina.
- Prepare 3 of sdb cili kisar.
- Prepare of Setengah tin tomato sup Heinz.
- Prepare 3 of sdb sos tomato.
- Prepare 1 of asam gelugor.
- You need 1 of biji buah keras dihancurkan.
- It's of Separuh kotak kecil santan.
- Prepare of Setengah tin susu cair.
- Prepare 6 of biji tomato dipotong enam.
- You need of Garam gula secukup rasa.
Ayam Masak Ros instructions
- Sediakan bahan yang diperlukan. Blender halus cili merah, bawang, halia..
- Panaskan minyak sapi. Tumiskan rempah 4 sekawan, serai dan pudina. Bila sudah harum, masukkan bahan yang sudah dikisar halus. Masukkan cili kisar. Tumis hingga garing pecah minyak..
- Kemudian masukkan setengah tin tomato sup, dan sos tomato. Gaul sebati. Masukkan ayam. Tambahkan asam keping dan buah keras. Biarkan hingga ayam masak dan kecut sedikit..
- Akhir sekali, masukkan tomato. Biar tomato layu. Kemudian masukkan sedikit santan dan susu cair. Biarkan mendidih dan ayam masak seketika. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa..
- Tutup api. Taburkan daun pudina. Tutup periuk sebentar biar naik bau pudina. Hidang bersama nasi tomato / nasi briyani / nasi putih..
0 Ulasan