Ayam Masak Merah abah. Resepi Ayam Masak Merah ala Kenduri yang sangat sedap dan anda harus mencubanya. Selalunya, ayam masak merah dihidangkan di kenduri seperti kenduri kahwin ataupun semasa majlis kesyukuran. Kini, anda bolehlah hidangkan lauk ayam masak merah ini kepada ahli keluarga anda terutamanya sang suami!
It is a casserole of chicken pieces in dried chillies sambal. It tends to be a home-cooked dish, so many variations on the recipe exist. Memang sangat ngam la nasi tomato dengan ayam masak merah ni. You can have Ayam Masak Merah abah using 14 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ayam Masak Merah abah
- Prepare of ekor ayam.
- You need of biji bawang merah besar.
- You need of biji bawang merah kecil*.
- You need of bawang putih*.
- Prepare of inci halia*.
- You need of tangkai cili kering - rebus*.
- Prepare of serbuk kunyit.
- It's of kecik tomato pes.
- You need of sudu sos cili.
- Prepare of tomato biji.
- You need of rempah 3 sekawan.
- You need of garam.
- Prepare of gula melaka.
- You need of sudu butter.
Kali ni saya nak tunjukkan ayam masak merah versi yang sangat mudah. Ayam Masak Merah - Although it shares basic similar spices to Chicken Curry. It is different, both in texture and the flavours in the sauce. Lucky me, Bee had made it easier by suggesting Ayam Masak Merah or chicken cooked in rich creamy spicy tomato sauce. apabila anda penggemar masakan ayam maka resepi ayam masak merah ini wajib anda cuba. dengan bahan rempah yang lazat menjadikan anda penggemar ayam masak merah? apabila demikian entry ini sangat sesuai untuk anda kerana saya akan berkongsi.
Ayam Masak Merah abah step by step
- Ayam di potong-potong. Terpulang pada masing-masing nak besar mana. Kemudian lumur dengan garam dan serbuk kunyit dan di goreng 1/2 masak. Jangan terlalu garing..
- Bahan bertanda *sebahagian di kisar halus sebahagian lagi di mayang halus. Tumis sebahagian bahan yg di mayang halus hingga garing kemudian masukkan bahan yg dikisar halus. Setelah garing masukkan tomato pes, cili sos masak lagi hingga terbit minyak. Masukkan bahan perasa garam dan gula melaka..
- Bila bahan tumis dah garing masukkan ayam. Kacau rata dan masak hingga ayam betul-betul masak. Masukkan tomato biji dan bawang besar yg di mayang. Matikan api dan masukkan sedikit butter. Siap. Bolehlah di taburkan dengan daun sup. Boleh di makan dengan nasi tomato dan acar timun. Nak makan dengan nasi putih pun sedap. Selamat mencuba💕.
Ayam masak merah is a Malaysian dish made with chicken pieces that are doused in a rich, spicy, and creamy tomato sauce. Coconut milk is sometimes added in order to give the sauce creaminess. Ayam masak merah is not an everyday dish - it is typically prepared for various celebrations and. Ayam masak merah is a Malaysian traditional dish. This literally means chicken cooked-red in English.
0 Ulasan