Topping Karamel Susu Pekat Manis (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert).
You can cook Topping Karamel Susu Pekat Manis (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert) using 6 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Topping Karamel Susu Pekat Manis (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert)
- It's of susu pekat manis.
- It's of Air untuk merebus.
- You need of Untuk dicairkan jika perlu: (optional).
- You need of Whipped cream.
- It's of Susu cair/freshmilk.
- It's of sb butter.
Topping Karamel Susu Pekat Manis (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert) instructions
- Buangkan label pada tin..
- Tanpa membuka tin, rebus susu bersama tinnya selama 2 1/2 hingga ke 3 jam. Rebus dalam rice cooker pun boleh. Cuma pastikan air tidak kering, tambahkan air jika kurang. Kalau ada rice cooker besar dan ada preset timer lagi bagus, sebab tayah tambah2 air dah. Tinggal je mlm2. (Nak rebus dalam periuk atas dapur pun boleh).
- Siap. Boleh dijadikan topping/ drizzle pelbagai sajian dessert. Semasa penggunaan, boleh dicairkan dgn susu cair/freshmilk + butter cair. Boleh juga ditambahkan dengan whipped cream + butter cair. Boleh juga tambah sea salt + butter cair untuk masinkan jadi salted caramel. Kacau sebati..
- P/s: nak tuang susu dlm periuk dan masak api perlahan sampai perang mcm nak buat truffel tu pun boleh..Tapi kena tgk2 lah selalu..Uchu ni pelupa kdg2😅. Tapi kalau nak masak mcm tu,better buat sos karamel @ butterscotch mcm cara biasa.. ini kaedah time malas..biasanyer rajin tak buat gini🤣mesti masak sos butterscotch drpd gula perang @ karamel drpd gula putih. Tak salah kan malas?🤣.
0 Ulasan