Recipe: Tasty Ayam Percik Kelantan

Ayam Percik Kelantan. Ayam Percik Kelantan memang punya reputasinya yang tersendiri kerana berbeza daripada negeri lain. rasa makanan ini pula sangat lazat dan menyelerakan. biasanya resepi ayam percik kelantan. Ayam percik putih Kelantan sememangnya berbeza daripada negeri lain kerana kuahnya berwarna putih dan menjadikannya sangat unik. Hailing from Kelantan, ayam percik consists of marinated chicken that is traditionally slowly grilled over charcoal.

Ayam Percik Kelantan Ayam Percik Yati merupakan tempat makan menarik di Kelantan yang wajib Menu berasaskan percik merupakan masakan istimewa di Kelantan. Senang je nak buat Ayam Percik versi Kelantan ni! Boleh standby untuk menu berbuka puasa korang nanti. You can have Ayam Percik Kelantan using 21 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Ayam Percik Kelantan

  1. You need of Bahan Ayam :.
  2. Prepare 7 of ketul ayam.
  3. Prepare 1 of biji bawang besar.
  4. It's 2 ulas of bawang merah.
  5. It's 4 ulas of bawang putih.
  6. You need 1 of inci halia.
  7. It's 1 of sudu besar garam.
  8. You need 1 of sudu besar serbuk kunyit.
  9. You need 3 of sudu besar minyak masak.
  10. Prepare of Bahan Kuah Percik :.
  11. Prepare 7 of biji bawang merah.
  12. You need 1 of inci halia.
  13. It's 1 batang of serai.
  14. Prepare 2 of sudu besar cili kisar (jika suka pedas lebihkan).
  15. It's 1 of bungkus santan pekat.
  16. You need 1 of sudu besar serbuk kunyit.
  17. You need 1 of sudu besar garam.
  18. Prepare 1/2 of sudu besar gula.
  19. Prepare 1/4 of bahagian kecil asam keping.
  20. You need 3 of sudu besar minyak masak (untuk menumis).
  21. Prepare 1/2 cawan of air (untuk mengisar).

Jika sukakan sedikit rasa pedas, sediakanlah ayam percik berwarna merah. Cara masak ayam percik versi Kelantan. Ayam tadi dibakar dengan bara api sederhana, sebaik-baiknya menggunakan dapur arang untuk aroma yang lebih sedap. Yati Ayam Percik is an institution for the best ayam percik in Kota Bharu.

Ayam Percik Kelantan step by step

  1. Bahan Ayam ; Kisar halus bawang besar, bawang merah dan halia. Kemudian tuang ke dalam bekas berisi ayam..
  2. Masukkan garam dan serbuk kunyit. Gaul sebati. (Hakak tambah minyak masak dalam 3sudu besar bertujuan untuk bagi ayam tidak terlalu kering ketika dibakar). Perap sekurang-kurangnya 30minit (macam hakak perap semalaman). Tu kat tempoh memasak tu☝🏼 tulis 24jam tu 🤭.
  3. Bakar dengan air fryer selama 25minit pada suhu 180darjah celcius. Kemudian terbalik ayam dan bakar lagi dalam 15minit..
  4. Bahan Kuah Percik : Kisar halus bawang merah, halia dan serai. Kemudian tumis sehingga naik bau bersama-sama cili kisar..
  5. Masukkan santan pekat. Perasakan dengan garam, gula dan asam gelugor. Masak sehingga kuah pekat dan pecah minyak. Tutup api..
  6. Ayam yang dibakar tadi diletakkan di dalam pinggan dan dituang kuah percik di atasnya. Sedia untuk dihidangkan..
  7. Selamat mencuba 😋.

Order a plate of Nasi Kerabu - a plate of blue rice accompanied with raw herbs and salad doused with chilli and fermented sauce. Tampilan ayam percik - sang chef menyebutnya dengan nama Ayam Kelantan - di tayangan tersebut terlihat menggoda, namun konsekuensinya adalah daftar bumbu yang panjang dan ribet. This is "Ayam Percik Kelantan #CeritarasaMalaysia" by Cadey Lau on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them. Resepi Ayam Percik Kelantan Juicy dan Kuah Merah Creamy. Menurut salah seorang pembuat dan penjual ayam percik di Kelantan, utusan Tuanku Al-Sultan.

Catat Ulasan

0 Ulasan