Nasi lemak sambal udang petai #phopbylinimohd #batch18. Nasi lemak merupakan salah satu makanan sarapan pagi yang biasanya dinikmati oleh rakyat Malaysia. Nasi lemak boleh dihidang bersama sambal bilis, sambal. Bersama Cheq Hani mengolah produk Nasgera Nasi Lemak.
Nasi Lemak Kuning Kedah Sambal Udang Seringgit. Permintaan juita menyediakan beras berlemak dengan sambal sotong petai bersama-sama. Kerana Nana tidak suka bau petai cabai, saya terpaksa mengasingkan separuh petai cabai dan meletakkan daging ke dalamnya. You can have Nasi lemak sambal udang petai #phopbylinimohd #batch18 using 9 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Nasi lemak sambal udang petai #phopbylinimohd #batch18
- You need 1/2 of kilo udang.
- It's 3 of tangkai petai yang di buang kulitnya.
- It's 2 of biji bawang merah.
- It's 2 of biji bawang putih.
- It's 1 of biji bawang besar.
- Prepare 5-6 of biji cili besar dikisar.
- You need 3 of sudu cili giling.
- You need 2 of pot beras, daun pandan dan santan (untuk nasi lemak).
- You need of Air asam, garam, gula.
Bagi mereka yang suka makan pisang dalam. Nasi lemak adalah makanan kegemaran rakyat Malaysia. Namun adakah semua rakyat Malaysia tahu cara penyediaan nasi lemak? Sekiranya anda sedang mencari resepi tradisi turun-temurun nasi lemak, anda berada di tempat yang betul.
Nasi lemak sambal udang petai #phopbylinimohd #batch18 instructions
- Udang dilumur dengan garam dan kunyit dahulu. Kemudian di goreng sekejap sahaja dan angkat. Gunakan minyak yang sama, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan..
- Setelah itu masukkan cili giling dan cili besar yang dikisar. Tumiskan sehingga pecah minyak. Masukkan air, air asam, garam dan gula. Kemudian masukkan petai dan bawang besar. Dah siap masak boleh la di hidang bersama nasi lemak..
- Nasi lemak, beras 2 pot dimasukkan dalam periuk bersama santan, sedikit garam dan daun pandan. Masak guna periuk letrik. Siap boleh lah dihidang bersama udang sambal petai☺️.
Sambal is the generic name for a spicy condiment made of chillies plus a combination of aromatics such as onions, garlic and ginger beside others. It is an accompaniment for 'Nasi Lemak' a popular dish in Malaysia and Singapore. Add in petai, fried ikan bilis and cooked shrimps, add in tamarind water (add more water if too dry), mix well. Add in seasoning and dish out, serve with nasi lemak or. Resepi sambal udang petai yang amat menyelerakan akan kami hadirkan untuk anda.
0 Ulasan