Nasi Hujan Panas Ceria Raya.
You can cook Nasi Hujan Panas Ceria Raya using 44 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Nasi Hujan Panas Ceria Raya
- It's of Bahan untuk nasi.
- Prepare 1/2 kg of beras.
- You need 2 of sudu besar marjerin planta.
- You need 5 of biji cengkih.
- Prepare 5 of biji pelaga.
- Prepare 2 of kuntung bunga lawang.
- Prepare 1 batang of kulit kayu manis.
- Prepare 1 of sudu besar perasa pasti.
- Prepare 2 of biji bawang merah dan 2 inci halia ditumbuk.
- It's of Bahan gulai.
- Prepare 2 of biji bawang merah..2 inci halia..2 inci kunyit. 2 ulas bawang putih..ditumbuk halus.
- You need 6 of ketul ayam.
- You need 2 of sudu serbuk rempah gulai.
- You need 1 kotak of santan.
- You need 2 of biji ubi kentang.
- It's 2 of sudu rempah masak.
- It's 2 of sudu rempah gulai.
- Prepare 2 of sudu cili kisar.
- You need 1 batang of kulit kayu manis.
- You need 5 of biji cengkih.
- You need 5 of biji pelaga.
- Prepare 2 of kuntung bunga lawang.
- Prepare 2 of ketul kiub ayam.
- Prepare 1 of sudu gula.
- Prepare of Minyak untuk menumis.
- You need of Bahan acar jelatah.
- Prepare 1 of biji bawang besar dimayang.
- It's 1 of biji lada besar dihiris.
- It's Sedikit of kubis hiris halus dan mentimun dipotong halus.
- You need of Secawan air masak..sedikit cuka dan gula untuk perasakan air acar..ada rasa masam manis pedas.
- It's of Sambal belacan.
- You need 6 of biji lada besar.
- Prepare 10 of biji cili hijau.
- Prepare 2 of kuib belacan.
- It's 1 of biji limau nipis(ambil jus & masukkan ke dalam sambal).
- You need of Secubit garam.
- You need 1 of sudu gula.
- It's of (Kisar semua bahan sambal).
- You need of Ayam goreng kunyit.
- You need 1 of sudu besar serbuk kunyit.
- You need 6 of ketul ayam.
- Prepare 1 of sudu besar serbuk perasa pasti sedap.
- It's 2 of sudu besar cuka.
- You need of (Satukan semua bahan dan goreng ayam dalam minyak yang banyak.Diluar ayam rangut..isi dalam lembut).
Nasi Hujan Panas Ceria Raya step by step
- Basuh beras..masukkan kedalam periuk..bersama air yang disukat menggnakan jari (jari telunjuk diletak atas beras dan sukat air dengan paras urat double pada jari telunjuk).kemudian masukkan semua bahan2 dan masak..saya tak tumis bahan2 itu cara saya belajar dari..arwah mak saya.
- Panaskan minyak tumis bahan rempah..bawang merah,bawang putih,kunyit,halia,bunga lawang,pelaga,cengkih & kulit kayu manis..hingga wangi..masukkan cili kisar..seterusnya rempah gulai dan rempah masak..tumis sampai naik minyak..masukkan 2 gelas air..kacau lagi..masukkan pula kiub,gula..ubi kentang dan ayam.jangan lupa santan.masak sehingga ayam dan ubi empuk.Gulai ayam saya tak pakai kerisik..sebab dalam rempah saya guna dah ada kerisik..
- Ramuan ayam goreng kunyit.
- Bahan sambal belacan.
- Satu hidangan seisi keluarga.
0 Ulasan