TILAPIA Bakar Pepes.
You can cook TILAPIA Bakar Pepes using 22 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of TILAPIA Bakar Pepes
- Prepare 1 ekor (700 gm) of Ikan Tilapia/Ikan Tilapia Merah.
- You need 1/2 of Limau nipis.
- You need 1/2 sudu teh of Garam.
- You need Secukup rasa of Minyak goreng.
- It's 50 of Santan (Kara).
- Prepare 5 helai of Daun limau dihiris.
- You need Secukup rasa of Garam.
- It's Secukup rasa of Serbuk ayam.
- It's Secukup rasa of Daun pisang.
- You need Secukup rasa of Kertas aluminium.
- You need of 👉 Bumbu dikisar.
- You need 8 biji of Bawang merah.
- Prepare 5 ulas of Bawang putih.
- You need 1 batang of Cili merah.
- It's 1 batang of Serai (bahagian putihnya).
- You need 10 gm of Halia.
- Prepare 6 gm of Kunyit.
- Prepare 10 gm of Lengkuas.
- It's 3 biji of Buah keras panggang.
- It's 1 sudu teh of Biji ketumbar.
- You need 1/4 sudu teh of Lada.
- It's 50 ml of Air.
TILAPIA Bakar Pepes step by step
- Sediakan bahan-bahan.
- Basuhkan ikan sehingga bersih, dibelah tapi jangan sampai putus, dan lumurkan dengan air limau nipis dan garam, biarkan selama 10 minit..
- Hiris bumbu yang akan dikisar, masukkan ke dalam pengisar, tambahkan air, kisarkan sehingga halus.
- Panaskan minyak, tumis bumbu yang dikisar sehingga harum, masukkan santan.
- Masukkan garam, serbuk ayam, dan hirisan daun limau, gaul rata, betulkan rasa, kemudian padamkan api. Masukkan ikan yang dilumur dengan bumbu.
- Bungkuskan ikan dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu, bakar selama 30 minit pada suhu 210 darjah Celsius sehingga masak (sesuaikan ikut ketuhar masing-masing). Selepas masak, keluarkan ikan dan hidangkan dengan nasi putih dan sambal.
- 🤤🤤🤤Nikmatilah.... Sedap betul rasanya, super lembut, dan bumbunya meresap sehingga ke tulang. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘.
0 Ulasan