Nasi Hujan Panas Ceria Raya.
You can cook Nasi Hujan Panas Ceria Raya using 44 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Nasi Hujan Panas Ceria Raya
- It's of Bahan untuk nasi.
- You need of beras.
- It's of sudu besar marjerin planta.
- You need of biji cengkih.
- Prepare of biji pelaga.
- You need of kuntung bunga lawang.
- You need of kulit kayu manis.
- It's of sudu besar perasa pasti.
- Prepare of biji bawang merah dan 2 inci halia ditumbuk.
- Prepare of Bahan gulai.
- It's of biji bawang merah..2 inci halia..2 inci kunyit. 2 ulas bawang putih..ditumbuk halus.
- It's of ketul ayam.
- You need of sudu serbuk rempah gulai.
- Prepare of santan.
- It's of biji ubi kentang.
- You need of sudu rempah masak.
- You need of sudu rempah gulai.
- You need of sudu cili kisar.
- Prepare of kulit kayu manis.
- You need of biji cengkih.
- Prepare of biji pelaga.
- You need of kuntung bunga lawang.
- Prepare of ketul kiub ayam.
- You need of sudu gula.
- You need of Minyak untuk menumis.
- You need of Bahan acar jelatah.
- It's of biji bawang besar dimayang.
- You need of biji lada besar dihiris.
- You need of kubis hiris halus dan mentimun dipotong halus.
- You need of Secawan air masak..sedikit cuka dan gula untuk perasakan air acar..ada rasa masam manis pedas.
- It's of Sambal belacan.
- It's of biji lada besar.
- It's of biji cili hijau.
- It's of kuib belacan.
- You need of biji limau nipis(ambil jus & masukkan ke dalam sambal).
- You need of Secubit garam.
- You need of sudu gula.
- You need of (Kisar semua bahan sambal).
- Prepare of Ayam goreng kunyit.
- You need of sudu besar serbuk kunyit.
- You need of ketul ayam.
- You need of sudu besar serbuk perasa pasti sedap.
- You need of sudu besar cuka.
- You need of (Satukan semua bahan dan goreng ayam dalam minyak yang banyak.Diluar ayam rangut..isi dalam lembut).
Nasi Hujan Panas Ceria Raya step by step
- Basuh beras..masukkan kedalam periuk..bersama air yang disukat menggnakan jari (jari telunjuk diletak atas beras dan sukat air dengan paras urat double pada jari telunjuk).kemudian masukkan semua bahan2 dan masak..saya tak tumis bahan2 itu cara saya belajar dari..arwah mak saya.
- Panaskan minyak tumis bahan rempah..bawang merah,bawang putih,kunyit,halia,bunga lawang,pelaga,cengkih & kulit kayu manis..hingga wangi..masukkan cili kisar..seterusnya rempah gulai dan rempah masak..tumis sampai naik minyak..masukkan 2 gelas air..kacau lagi..masukkan pula kiub,gula..ubi kentang dan ayam.jangan lupa santan.masak sehingga ayam dan ubi empuk.Gulai ayam saya tak pakai kerisik..sebab dalam rempah saya guna dah ada kerisik..
- Ramuan ayam goreng kunyit.
- Bahan sambal belacan.
- Satu hidangan seisi keluarga.
0 Ulasan