How to Make Delicious Empal Gentong

Empal Gentong.

Empal Gentong You can have Empal Gentong using 31 ingredients and 10 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Empal Gentong

  1. Prepare of 👉 Bahan-bahan.
  2. It's 600 gm of Daging lembu.
  3. Prepare 1500 ml of Air (untuk merebus daging).
  4. Prepare 200 ml of Santan (Kara).
  5. You need 300 ml of Susu rendah lemak.
  6. It's of 👉 Bumbu yang dikisar.
  7. You need 10 biji of Bawang merah.
  8. It's 5 ulas of Bawang putih.
  9. You need 3 cm of Kunyit bakar.
  10. You need 3 cm of Halia.
  11. You need 5 biji of Buah keras dipanggang.
  12. You need 1 batang of Serai (bahagian putihnya).
  13. It's 1/2 sudu teh of Biji lada.
  14. Prepare 1 sudu besar of Serbuk Ketumbar (dipanggang).
  15. Prepare 1/4 sudu teh of Serbuk Jintan.
  16. Prepare 100 ml of Air.
  17. You need of 👉 Bumbu Lain.
  18. Prepare 5 sudu besar of Minyak zaitun.
  19. Prepare 5 biji of Cengkih.
  20. Prepare 1 batang of Kayu manis.
  21. Prepare 3 biji of Buah pelaga.
  22. Prepare 1 biji of Bunga Lawang.
  23. It's 3 helai of Daun limau.
  24. It's 3 helai of Daun salam.
  25. Prepare 1 1/2 sudu kecil of Garam.
  26. Prepare 1 sudu teh of Serbuk ayam (Knorr).
  27. You need of 👉 Bahan Pelengkap.
  28. You need 10 biji of Daun Kucai (dihiris kasar).
  29. You need 3 sudu kecil of Serpihan cili (Cili merah keriting kering dibakar dalam ketuhar kemudia ditumbuk secara kasar).
  30. It's 2 biji of Limau nipis.
  31. Prepare 3 sudu besar of Bawang goreng.

Empal Gentong step by step

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Bahan pelengkap.
  3. Hiris secara kasar bumbu yang akan dikisar, masukkan air kemudian dikisar sehingga halus. Ketepikan.
  4. Panaskan minyak, masukkan kayu manis, cengkih, buah pelaga dan bunga lawang. Goreng seketika sehingga harum.
  5. Masukkan bumbu yang sudah dikisar tadi, masukkan daun salam kemudian tumis sehingga haram dan keluar minyak..
  6. Masukkan daging ke dalam periuk/kuali tambahkan air dan masukkan bumbu yang telah ditumis tadi, gaul rata.
  7. Tutuplan periuk dan rebus daging sehingga lembut dengan api sederhana..
  8. Setelah daging lembut, masukkan santan dan susu, kemudian gaul rata.
  9. Masukkan garam, serbuk ayam, dan daun limau. Kacau rata, betulkan rasa dan masak seketika sehingga mendidih..
  10. Empal Gentong sedia untuk dihidangkan....Hidangkan Empal gentong bersama dengan pelengkapnya. Empal Gentong boleh dinikmati dengan Nasi Putih, Lontong, Ketupat, Mee dan Beehoon.Nikmatilah....😚😚😚.

Catat Ulasan

0 Ulasan