Empal Gentong.
You can have Empal Gentong using 31 ingredients and 10 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Empal Gentong
- Prepare of 👉 Bahan-bahan.
- It's 600 gm of Daging lembu.
- Prepare 1500 ml of Air (untuk merebus daging).
- Prepare 200 ml of Santan (Kara).
- You need 300 ml of Susu rendah lemak.
- It's of 👉 Bumbu yang dikisar.
- You need 10 biji of Bawang merah.
- It's 5 ulas of Bawang putih.
- You need 3 cm of Kunyit bakar.
- You need 3 cm of Halia.
- You need 5 biji of Buah keras dipanggang.
- You need 1 batang of Serai (bahagian putihnya).
- It's 1/2 sudu teh of Biji lada.
- Prepare 1 sudu besar of Serbuk Ketumbar (dipanggang).
- Prepare 1/4 sudu teh of Serbuk Jintan.
- Prepare 100 ml of Air.
- You need of 👉 Bumbu Lain.
- Prepare 5 sudu besar of Minyak zaitun.
- Prepare 5 biji of Cengkih.
- Prepare 1 batang of Kayu manis.
- Prepare 3 biji of Buah pelaga.
- Prepare 1 biji of Bunga Lawang.
- It's 3 helai of Daun limau.
- It's 3 helai of Daun salam.
- Prepare 1 1/2 sudu kecil of Garam.
- Prepare 1 sudu teh of Serbuk ayam (Knorr).
- You need of 👉 Bahan Pelengkap.
- You need 10 biji of Daun Kucai (dihiris kasar).
- You need 3 sudu kecil of Serpihan cili (Cili merah keriting kering dibakar dalam ketuhar kemudia ditumbuk secara kasar).
- It's 2 biji of Limau nipis.
- Prepare 3 sudu besar of Bawang goreng.
Empal Gentong step by step
- Sediakan bahan-bahan.
- Bahan pelengkap.
- Hiris secara kasar bumbu yang akan dikisar, masukkan air kemudian dikisar sehingga halus. Ketepikan.
- Panaskan minyak, masukkan kayu manis, cengkih, buah pelaga dan bunga lawang. Goreng seketika sehingga harum.
- Masukkan bumbu yang sudah dikisar tadi, masukkan daun salam kemudian tumis sehingga haram dan keluar minyak..
- Masukkan daging ke dalam periuk/kuali tambahkan air dan masukkan bumbu yang telah ditumis tadi, gaul rata.
- Tutuplan periuk dan rebus daging sehingga lembut dengan api sederhana..
- Setelah daging lembut, masukkan santan dan susu, kemudian gaul rata.
- Masukkan garam, serbuk ayam, dan daun limau. Kacau rata, betulkan rasa dan masak seketika sehingga mendidih..
- Empal Gentong sedia untuk dihidangkan....Hidangkan Empal gentong bersama dengan pelengkapnya. Empal Gentong boleh dinikmati dengan Nasi Putih, Lontong, Ketupat, Mee dan Beehoon.Nikmatilah....😚😚😚.
0 Ulasan