Recipe: Appetizing Nasi Lemak Pelangi Rendang Ayam

Nasi Lemak Pelangi Rendang Ayam.

Nasi Lemak Pelangi Rendang Ayam You can cook Nasi Lemak Pelangi Rendang Ayam using 35 ingredients and 19 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Nasi Lemak Pelangi Rendang Ayam

  1. Prepare of Untuk Nasi Pelangi.
  2. It's 5-6 cawan of Beras (boleh guna apa2 jenis beras).
  3. You need 5-6 cawan of Air.
  4. You need 1 cawan of Santan Pekat.
  5. You need 2-3 helai of daun pandan.
  6. Prepare of Pewarna Merah, Biru, Kuning.
  7. Prepare of Untuk Sambal Nasi Lemak (kisar halus).
  8. You need 1 of biji bawang besar.
  9. Prepare of Gula Melaka secukupnya.
  10. You need of Garam.
  11. You need 20 of biji cili kering rebus dan kisar.
  12. You need 5 ulas of bawang putih.
  13. Prepare 8-10 of biji bawang merah.
  14. It's 1 of mangkuk ikan bilis (digoreng) ketepikan.
  15. Prepare of Untuk Rendang Ayam.
  16. It's 1 of ekor ayam (saiz besar dlm 2kg) (sy beli bhgn paha 2kg).
  17. It's 1-2 of senduk cili kisar.
  18. You need 1 of mangkuk besar santan pekat.
  19. Prepare 40 gm of kerisik (paket kecil).
  20. Prepare 2 helai of daun kunyit (hiris halus) sy lebihkan.
  21. You need 3 helai of daun limau purut.
  22. Prepare of Garam dan Gula Melaka/Gula Apong secukupnya.
  23. You need of Minyak untuk menumis.
  24. You need of Rempah Tumis.
  25. It's 2 batang of kayu manis.
  26. You need 4 of kuntum bunga lawang.
  27. It's 5 of biji buah pelaga.
  28. It's of Bahan kisar Halus.
  29. You need 1 of biji bawang besar.
  30. It's 8-10 of biji bawang merah.
  31. You need 5 ulas of bawang putih.
  32. Prepare 2 of inci halia.
  33. You need 3 of ketul kunyit.
  34. Prepare 2 of inci lengkuas.
  35. Prepare 2 batang of serai.

Nasi Lemak Pelangi Rendang Ayam step by step

  1. Masak nasi seperti biasa. Apabila sudah masak, titiskan 3 WARNA tadi ke atas nasi. Tutup selama 3-5 minit..
  2. Selepas itu gembar-gemburkan kan nasi tadi. Siap. Ketepikan..
  3. Untuk sambal.
  4. Tumis semua bahan kisar..
  5. Perlahan kan api semasa menumis ya. Terus kacau sampai cili benar2 masak dan terbit minyak..
  6. Masak sehingga kuah kering letak garam, gula Melaka. Gaul rata. Gula Melaka buat warna sambal lebih menarik... Ketepikan.
  7. Untuk Rendang.
  8. Bersih kan Ayam. Perap dgn serbuk kunyit..
  9. Goreng Ayam stgh masak.
  10. Panaskan minyak dan tumis bahan rempah tumis, bahan kisar halus dan cili kisar..
  11. Kacau perlahan dan masak sehingga pecah minyak dan garing..
  12. Warna bahan tumisan akan bertukar menjadi sedikit gelap..
  13. Masukkan pula ayam yg sdh di goreng stgh masak tadi dan biarkan masak selama 5-15 minit..
  14. Masukkan santan pekat. Kacau perlahan-lahan di atas api sederhana sehingga kuah menjadi pekat..
  15. Masukkan kerisik, daun kunyit dan daun limau purut..
  16. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa..
  17. Tabur dengan hirisan daun kunyit sebagai hiasan....
  18. Last boleh lah di hidang bersama nasi lemak pelangi, sambal, ikan bilis goreng, ikan masin, kacang tanah goreng, timun dan telur rebus....
  19. Selamat mencuba 🌹😊.

Catat Ulasan

0 Ulasan