Bihun Goreng Bujang.
You can have Bihun Goreng Bujang using 15 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Bihun Goreng Bujang
- Prepare of Bahan Tumbuk.
- Prepare 1/2 of bawang besar.
- You need 2 ulas of bawang putih.
- Prepare 1 of kiub pati ikan bilis.
- You need 4 of biji cili api (ikut kesukaan).
- Prepare of Bahan Perasa.
- Prepare of Secubit gula.
- You need 1 tsp of garam (adjust).
- You need 5 tbs of kicap lemak manis.
- It's of Bahan Lain.
- It's 1/2 of paket bihun Jasmine (rendam dan bilas).
- It's 1 of genggam tauge.
- You need 2 of biji telur.
- Prepare 1/4 cawan of air (jika perlu).
- Prepare of Minyak utk menumis.
Bihun Goreng Bujang step by step
- Tumis bahan tumbuk sampai naik bau. Masukkan garam dan gula. Tak perlu banyak sebab kiub ikan bilis dah masin, adjust sendiri garam..
- Pecahkan telur, beberapa saat baru dikacau..
- Bihun direndam air sejuk sampai kembang je, jangan sampai lembik. Tekstur tak keras tapi masih ada liat-liat. Masukkan bihun yg dah ditos airnya..
- Letak kicap. Boleh kurang atau lebih ikut suka. Gaul rata. Bila bihun dah sebati, rasakan. Tauge yg kemudian sekali, sebelum tutup api. Nota = Masa ni boleh letak *air kalau kicap tak sebati, tandanya kering. Kalau mudah sebati tak perlu air..
- Bihun sedang elok lembut kenyal. Tak benyek..
0 Ulasan