Ikan Cencaru Sambal Tumis Maggi.
You can cook Ikan Cencaru Sambal Tumis Maggi using 11 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Ikan Cencaru Sambal Tumis Maggi
- It's 3 of ekor ikan cencaru - dibelah belakangnya.
- Prepare 1 1/2 of paket Sambal Tumis Maggi.
- It's 1/2 of biji bawang Holland - dimayang.
- Prepare 2 ulas of bawang putih - dicincang.
- You need 4 of biji tomato ceri - dibelah dua.
- It's of Maggi Secukup Rasa secukupnya.
- You need of Gula secukup rasa - jika suka.
- Prepare Sedikit of garam.
- It's Sedikit of serbuk kunyit.
- It's Sedikit of daun sup - dipotong sebagai hiasan.
- It's of Minyak untuk menggoreng dan menumis.
Ikan Cencaru Sambal Tumis Maggi step by step
- Lumur ikan cencaru dengan garam dan serbuk kunyit. Perap selama 10 minit. Goreng sehingga masak dan angkat. Ketepikan..
- Panaskan minyak, tumis bawang Holland dan bawang putih sehingga layu. Masukkan Sambal Tumis Maggi. Kacau rata sehingga sambal masak sempurna..
- Tambahkan tomato jika suka dan perasakan dengan Maggi Secukup Rasa dan gula. Biarkan sehingga sambal pekat. Sudukan di atas ikan cencaru goreng tadi..
- Taburkan daun sup sebagai hiasan dan sedia untuk dinikmati..
0 Ulasan