Easiest Way to Make Perfect Ikan Cencaru Sambal Tumis Maggi

Ikan Cencaru Sambal Tumis Maggi.

Ikan Cencaru Sambal Tumis Maggi You can cook Ikan Cencaru Sambal Tumis Maggi using 11 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Ikan Cencaru Sambal Tumis Maggi

  1. It's 3 of ekor ikan cencaru - dibelah belakangnya.
  2. Prepare 1 1/2 of paket Sambal Tumis Maggi.
  3. It's 1/2 of biji bawang Holland - dimayang.
  4. Prepare 2 ulas of bawang putih - dicincang.
  5. You need 4 of biji tomato ceri - dibelah dua.
  6. It's of Maggi Secukup Rasa secukupnya.
  7. You need of Gula secukup rasa - jika suka.
  8. Prepare Sedikit of garam.
  9. It's Sedikit of serbuk kunyit.
  10. It's Sedikit of daun sup - dipotong sebagai hiasan.
  11. It's of Minyak untuk menggoreng dan menumis.

Ikan Cencaru Sambal Tumis Maggi step by step

  1. Lumur ikan cencaru dengan garam dan serbuk kunyit. Perap selama 10 minit. Goreng sehingga masak dan angkat. Ketepikan..
  2. Panaskan minyak, tumis bawang Holland dan bawang putih sehingga layu. Masukkan Sambal Tumis Maggi. Kacau rata sehingga sambal masak sempurna..
  3. Tambahkan tomato jika suka dan perasakan dengan Maggi Secukup Rasa dan gula. Biarkan sehingga sambal pekat. Sudukan di atas ikan cencaru goreng tadi..
  4. Taburkan daun sup sebagai hiasan dan sedia untuk dinikmati..

Catat Ulasan

0 Ulasan