Dalca Ayam.
You can have Dalca Ayam using 18 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Dalca Ayam
- It's 300 g of Kaki Ayam.
- You need 2 of genggam kacang dal.
- You need of Kisar halus.
- You need 2 of biji bawang besar.
- Prepare 3 ulas of bawang putih.
- It's 1 of inci halia.
- You need of Tumisan kuah.
- You need of Rempah 4 sekawan.
- You need 2 of tangkai daun kari.
- It's 3 of sudu besar serbuk kari daging Cap O.
- You need 1 kotak of santan kecil.
- It's of Setengah ketul gula melaka.
- It's 1 keping of asam gelugor.
- You need 2 of biji terung (potong bulat).
- You need of Beberapa bendi.
- You need 3 of biji tomato (potong 4).
- It's 1 of sebatang lobak merah (potong jejari).
- Prepare Sedikit of garam secukup rasa.
Dalca Ayam step by step
- Panaskan minyak. Masukkan bahan kisar dan rempah. Tumis hingga harum. Tambahkan daun kari hingga sedikit layu. Kemudian masukkan rempah kari..
- Tumis rempah kari hingga pecah minyak beberapa kali. (Saya buat 3 kali). Masukkan kaki ayam dan kacang dal. Biarkan kaki ayam sedikit kecut. Tambahkan sedikit air..
- Setelah mendidih dan kaki ayam mula empuk dan masak. Tambahkan santan. Masukkan sekali gula melaka, garam dan asam gelugor. Kacau selalu hingga sebati..
- Sediakan sayuran yang siap dipotong. Masukkan ke dalam periuk. Biarkan kuah mendidih dan sayur masak semua. Kemudian tutup api. Siap..
0 Ulasan