Ayam Kam Heong.
You can cook Ayam Kam Heong using 13 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Ayam Kam Heong
- Prepare 8 of ketul ayam.
- You need 1 of sudu besar serbuk kunyit.
- Prepare 1 of sudu besar garam.
- Prepare 1 of biji bawang besar (dibahagi dua : dihiris halus & dipotong bulat).
- Prepare 3 ulas of bawang putih (dihiris).
- It's 5 of biji cili padi hijau.
- Prepare 2 of tangkai daun kari.
- It's 2 of sudu besar serbuk kari ayam.
- You need 2 of sudu besar kicap lemak manis.
- It's 2 of sudu besar sos tiram.
- You need 2 of sudu besar sos cili.
- Prepare 1 cawan of air.
- It's 1 of pokok kecil daun bawang (untuk hiasan).
Ayam Kam Heong instructions
- Ayam digaul dengan kunyit dan garam. Goreng sehingga 3/4 masak. Angkat dan toskan minyak..
- Tumis bawang besar yang dihiris halus, bawang putih, cili padi dan daun kari sehingga naik bau..
- Masukkan serbuk kari yang dibancuh degnan sedikit air. Masak sehingga mendidih. Masukkan sos cili, sos tiram, kicap lemak manis dan air. Masak sehingga kuah pekat..
- Masukkan ayam yang digoreng tadi dan bawang besar yang dipotong bulat (garam tidak dimasukkan ke dalam kuah, sebab sos yang digunakan sudah ada garam, namun jika rasa kurang masin. boleh masukkan garam ke dalam kuah ini). Masak sehingga pekat. Tutup api..
- Sedia untuk dihidangkan (tabur daun bawang untuk hiasan). Selamat mencuba..
0 Ulasan