Nasi Ayam Thai.
You can have Nasi Ayam Thai using 20 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Nasi Ayam Thai
- You need of Bahan Nasi.
- It's 1 cawan of beras basmathi.
- You need 1.5 liter of air.
- You need 4 of ketul ayam.
- It's 5 ulas of bawang putih.
- It's 1 of inci halia.
- Prepare 3 of akar ketumbar.
- It's 1 of paket Serbuk Nasi Goreng Ayam Adabi.
- You need of Bahan Sos Thai.
- It's 3 ulas of bawang putih.
- You need 1/2 of inci halia.
- Prepare 4 of akar ketumbar.
- It's 2 of sudu jus limau.
- Prepare 1/2 of sudu garam.
- It's 2 of sudu gula.
- You need 2 of sudu cili sos.
- It's 1/2 cawan of air rebusan ayam.
- It's 4 of sudu kicap lemak manis.
- You need 7 of biji cili api.
- Prepare Daun of ketumbar untuk hiasan.
Nasi Ayam Thai step by step
- Basuh beras basmathi. Rendam dengan air selama 1/2 jam. Selepas 1/2 jam, bilas dengan air lalu dan toskan..
- Ketuk bawang putih dan halia. Masukkan kedalam periuk bersama air, ayam dan serbuk nasi goreng ayam. Kacau & biar mendidih..
- Bila ayam dah separuh masak, tutup api. Masukkan beras kedalam periuk. Ambil 2 cawan air rebusan ayam, tambah dalam periuk nasi tadi. Susun ketulan ayam atas beras..
- Tutup periuk, masak guna api perlahan dan biar sehingga nasi dan ayam masak. Nak guna rice cooker pun boleh. Bila ayam dan nasi dah masak elok, gemburkan nasi. Lebihan air rebusan ayam dijadikan sup..
- Kemudian sediakan sos. Kisar bawang putih, halia, akar ketumbar, jus limau, garam....
- Gula, cili sos dan air rebusan ayam tadi. Kisar separuh lumat..
- Masukkan kicap manis, cili sos & air rebusan ayam. Kisar lagi sampai betul betul lumat..
- Hidangkan nasi bersama ayam, sup dan sos thai. Hidangkan juga bersama ulam pilihan. Siap!.
0 Ulasan