Kek Orang Dulu / Kek Margerin. Kek Marjerin Orang Dulu-dulu Guna Blender Mak & Nenek paling suka kek yang 'simple' macam ni Kalau buat mesti cepat je habis. Teringin nak makan kek macam orang lama, guna marjerin. Kek orang lama dibuat oleh orang baru Selalu buat kek ni untuk raya kan?
Resepi Kek Gula Hangus ( Kek Sarang Semut ) Yang Sangat Sedap, Kenyal dan Pasti Menjadi Sarangnya. By Naizze HQ · Updated about a year ago. Kek Marble susu Moist Sukatan Cawan. You can cook Kek Orang Dulu / Kek Margerin using 8 ingredients and 16 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kek Orang Dulu / Kek Margerin
- It's of biji telur ayam saiz A.
- It's of senduk margerin.
- You need of gula halus.
- It's of susu pekat manis.
- It's of sudu besar susu tepung.
- Prepare of tepung gandum.
- It's of sudu besar baking powder.
- You need of sudu besar esen vanila.
Teringat zaman kecik saya dulu, mak saya suka beli kek marble yang dijual kat kedai. Nak cuba buat kek yg sedap tapi senang, korang kena cuba buat kek marjerin ni. Cuba hidangkan kek marjerin pelangi saja. Habis itu darimana datang nama pelangi nya?
Kek Orang Dulu / Kek Margerin step by step
- Pukul gula bersama margerin hingga gebu. Saya guna gula icing dan margerin pelangi sahaja. Saya guna kelajuan perlahan di permulaan dan kelajuan tinggi berikutnya. Gula icing perlu diayak terlebih dahulu untuk elakkan berketul..
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul hingga kembang..
- Masukkan esen vanila. Pukul sebati..
- Ayak tepung bersama baking powder..
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit tanpa memberhentikan mixer..
- Agak sebati, hentikan mixer..
- Preheat oven supaya suhu oven panas sekata..
- Lenserkan loyang dengan minyak atau margerin..
- Bahagikan bancuhan kepada beberapa bahagian jika ingin menjadikannya kek marble. Warnakan mengikut citarasa anda..
- Tuang bancuhan ke dalam loyang. Saya guna loyang bersaiz 7X7..
- Hentakkan loyang sekali supaya adunan sekata..
- Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 30-45 minit..
- Setelah masak bolehlah dihidangkan..
- Jika anda ingin menjual, bolehlah dipotong 16. Masukkan ke dalam plastik. Harga kini antara rm 1.50 - 3.00 yang bermodalkan 5-7 ringgit sahaja..
- Apa tunggu lagi.... pergilah cuba.😊.
- .
Kek yang tak lapuk dek zaman. Silakan mencuba kaedah orang dulu-dulu untuk buat kek modern. Ya Allah memang sedap kek pelangi ni pastu memang xleh nk dbawa bbincang tahap klembutan n kgebuan kek nye. So sy rase Kak marjerin pelangi itu merek nya kalau pakai mentega merek lain boleh nggak. a) Lemak - Boleh menggunakan margerin ataun mentega. - Margerin lebih kerap digunakan kerana harganya lebih murah tetapi tidak begitu sedap dan tidak tahan lama - Mentega dapat menghasilkan rasa kek yang Walau bagaimanapun ia kurang sesuai untuk kanakkanak, ibu hamil dan orang tua. Kek tarifleri kategorisinde kabardıkça kabaran az malzemeli kolay kek tariflerini, en ıslak kekleri, kakaolu, sade, limonlu ve meyveli kekleri , pandispanya, sufle tarifleri, muffin ve cupcake tariflerini kısacası en güzel kek tarifleri resimli ve videolu anlatım seçenekleriyle bulabilirsiniz.
0 Ulasan