Recipe: Delicious Kari ayam pekat tanpa santan

Kari ayam pekat tanpa santan. Video kali ni aku kongsikan Cara Masak Kari Ayam atau orang utara panggil gulai ayam tanpa santan. Ni resepi mak mertua akak. kari dia ni memang top dekat warung dia. orang datang dari jauh semata nak makan kari yg dimasak fresh on the spot. hehe. dia. Kari ni walaupun tak guna santan, tapi dia tetap pekat sama macam kita guna santan.

Kari ayam pekat tanpa santan Resep Kari Ayam - Kari ayam merupakan salah satu makanan khas yang memiliki rasa berbeda-beda di setiap negara. Dengan rasanya yang cocok hampir di semua lidah, tentu sajian ini sangat pas menemani makan pagi, siang maupun makan malam anda. Gulai ayam adalah sejenis masakan ayam, berkuah yang sering dihidangkan bersama nasi. You can cook Kari ayam pekat tanpa santan using 12 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kari ayam pekat tanpa santan

  1. Prepare 2 of biji Bawang merah.
  2. You need 4 ulas of bawang putih.
  3. It's of Secubit biji sawi.
  4. Prepare of Kulit kayu manis dan 3 rempah sekwn.
  5. Prepare 1 of sudu besar serbuk kari dan cili.
  6. You need of Halia hiris halus.
  7. You need Daun of kari 1 tangkai.
  8. It's 1 of biji tomato.
  9. It's 3 of btg bendi.
  10. You need Daun of ketumbar.
  11. You need 1 of sudu besar asam jawa dicampur dgn 1 cawan air.
  12. You need of Ayam ambik bahagian isi. Potong kecik2.

Namun, ia turut sesuai untuk dijamah dengan pelbagai jenis roti, termasuk roti putih, roti mamak, roti tempayan, roti jala, dan roti nan. Kari ayam tanpa santan pun siap disajikan. Resep Kari Ayam Enak Dan Sederhana. Sebenarnya makanan India tidak jauh berbeda dengan Indonesia, makanan di sana juga terkenal kaya akan rempah seperti masakan asia pada umumnya namun penggunaan santan di dalamnya lebih pekat.

Kari ayam pekat tanpa santan instructions

  1. Ayam dilumur kunyit.
  2. Mibyak 1 senduk. Tumis bhn tumbuk dan rempah.. Tumis naik bau.
  3. Masukkn ayam..kacau sekejap.. Masukkn air halia dan bendi.. Masak kuah hingga nmpak pekat.
  4. Isi garam dan perasa. Last tomato dan daun ketumbar.. Siap.

Mudah saja jika ingin makan kari ayam tanpa santan. Sebagian orang terkadang tidak makan masakan mengandungi santan antaranya. Mmg awersome lha kari tanpa santan. Cara Mudah Buat Tat Telur, Enak Rasa Dan Tidak Hanyir. Kari Ayam Tanpa Santan resepi Mertua.

Catat Ulasan

0 Ulasan