Ayam Kam Heong (versi berkuah).
You can cook Ayam Kam Heong (versi berkuah) using 16 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ayam Kam Heong (versi berkuah)
- It's 10 of ketul ayam sederhana besar.
- It's 1 of sudu besar serbuk kunyit.
- It's 1 of sudu besar garam halus.
- It's 1/2 of biji bawang besar (di hiris nipis).
- You need 1/2 of biji bawang besar (di hiris bulat).
- It's 3 ulas of bawang putih (di hiris nipis).
- You need 5 of biji cili padi (belah 2 - boleh kurangkan jika tak nak pedas).
- It's 2 of tangkai daun kari (di bancuh).
- You need 2 of sudu besar serbuk kari ayam.
- You need 2 of sudu besar sos cili.
- It's 2 of sudu besar kicap manis.
- You need 2 of sudu besar kicap cair (saya tak letak).
- You need 2 of sudu besar sos tiram.
- Prepare 1 cawan of air (ikut keperluan).
- It's 1 of biji cili merah (di hiris serong).
- Prepare 1/6 of biji capsicum hijau (pilihan).
Ayam Kam Heong (versi berkuah) step by step
- Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak. Saya suka goreng garing sikit..
- Keluarkan minyak goreng ayam tadi dan tinggalkan dalam 1 senduk je. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi hingga naik bau. Kemudian masukkan bancuhan serbuk kari. Kacau dan masak sebentar..
- Masukkan sos cili, kicap manis, kicap cair (kalau ada), sos tiram, bawang bulat dan daun kari. Kacau dan masak hingga pecah minyak dan sedikit pekat. Jika nak kuah boleh tambah air sikit. Saya memang buat kuah lebih..
- Akhir sekali masukkan ayam goreng tadi dan capsicum. Kacau sebentar bagi rata dan boleh tutup api. Tadaaa! Ayam masak kam heong versi berkuah siappp! Sedap tau. SELAMAT MENCUBA! 😋.
0 Ulasan