Asam Pedas Berempah Ikan Tenggiri.
You can have Asam Pedas Berempah Ikan Tenggiri using 17 ingredients and 10 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Asam Pedas Berempah Ikan Tenggiri
- You need 1 of ekor ikan tenggiri.
- You need of Bahan Kisar.
- Prepare 15 of cili kering / 2 senduk cili kisar.
- Prepare 2 of biji bawang merah.
- You need 3 ulas of bawang putih.
- You need of Halia sebesar ibu jari.
- You need Sedikit of kunyit hidup.
- It's Sedikit of Belacan.
- It's of Bahan Tumisan Lain.
- It's 2 batang of serai diketuk.
- You need 1 of sdt lada hitam (ditumbuk halus).
- It's 1 of sdt biji halba.
- You need 1 of sdt pes asam Jawa.
- You need Daun of kesum / daun limau purut.
- It's 2 of kuntum Bunga kantan.
- You need of Bendi / tomato.
- Prepare of Gula dan garam secukup rasa.
Asam Pedas Berempah Ikan Tenggiri step by step
- Sediakan bahan-bahan asam pedas..
- Panaskan minyak, tumiskan serai dan bahan kisar..
- Masukkan sekali lada hitam yang ditumbuk hancur dan halba. Tumis hingga pecah minyak..
- Saya buat 3 kali pecah minyak supaya tahan lama dan cili kisar masak..
- Setelah itu, masukkan asam jawa. Tambahkan air jika mahu kuah lebih cair. Biarkan mendidih seketika..
- Masukkan bunga kantan..
- Tambahkan daun kesum / daun limau purut untuk menaikkan bau..
- Kemudian masukkan bendi. Biarkan bendi lembut sedikit..
- Baru masukkan ikan tenggiri. Biarkan ikan masak dengan api sederhana. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa..
- Boleh juga tambahkan tomato di dalam masakan. Biarkan ia mendidih seketika supaya tomato sedikit layu. Kemudian tutup api. Sedia untuk dihidangkan..
0 Ulasan