Kek lapis masam manis saiz 8"×8". Oldukça sade, çizgi filmsi bir yapıya sahip olan bu kaynak paketi, minecraft'tan yüksek perf.
You can cook Kek lapis masam manis saiz 8"×8" using 11 ingredients and 12 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kek lapis masam manis saiz 8"×8"
- It's of mentega anchor.
- You need of gula halus.
- It's of biji telur ayam(cuci dahulu dengan air sebelum dipecahkan).
- Prepare of tepung gandum(diayak).
- Prepare of horlicks perisa asli(diayak).
- Prepare of kecil (170gm) seri kaya.
- Prepare of susu manis(boleh kurangkan).
- Prepare of esen vanila.
- It's of baking powder.
- You need of bungkus kecil haw flakes.
- Prepare of Pewarna suka hati. Ikut cita rasa sendiri.
Kek lapis masam manis saiz 8"×8" instructions
- Putar mentega dan gula hingga kembang dan bertukar warna menjadi putih.
- Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar adunan pada kelajuan sederhana..
- Masukkan sri kaya, esen vanila, susu manis, serbuk baking powder. Putar lagi adunan sehingga sebati..
- Akhir sekali masukkan tepung gandum dan horlicks, gaul hingga tepung dan horlicks menjadi sebati..
- Sediakan acuan 8"×8" yang dilapis menggunakan kertas minyak dan sapu sedikit mentega dan tepung di sekeliling acuan untuk elakkan lapisan kek melekat masa nak keluarkan kek nanti..
- Saya guna pengukus api(lagend style) 😁😁. Jadi kena masak air dalam pengukus terlebih dahulu. Untuk yang ada pengukus jenis elektrik guna ikut arahan pengukus masing2..
- Masukkan adunan tadi dalam 3 senduk kecil (7-8 sudu makan) untuk lapisan pertama. Kukis dalam 7-10 minit atau adunan agak2 masak..
- Susun hawflakes di atas adunan pertama tadi, dan lapis dengan adunan seterusnya. Buat lapisan hingga habis..
- Lapisan terakhir, masak sehingga adunan masak. Cucuk guna pencucuk lidi. Kalau tak melekat kat lidi, maksudnya kek dah masak..
- Air panas kena standby awal, untuk refill air pengukus tadi. (bagi yang guna pengukus api).
- Sejukkan dahulu kek, baru potong. Kalau nak kek tahan lama, bakar sekejap dalam ketuhar guna api atas bawah. Dalam 10-15 minit pada suhu 160°C..
- Selamat mencuba... Kek saya guna warna merah. Tapi lain pulak jadi nya bila dah masak 😂😂😂.
0 Ulasan