How to Prepare Yummy Nasu Pelakko (Ayam Masak Pelakko

Nasu Pelakko (Ayam Masak Pelakko. Aduk rata dan lanjutkan masak hingga air menyusut dan ayam matang. Divideo kali ini berisi tentang cara membuat ayam NASU PALEKKO yg bercita rasa sangat PEDAS Tapi rasa ingin Nambah terusss 😄 Silahkan simak videonya jangan. Olahan Dangkot Nasu Pelakko menggunakan ayam kampung dengan bumbu yang diracik sendiri oleh pemiliknya.

Nasu Pelakko (Ayam Masak Pelakko Nasu Palekko (Masak Palekko) Resep diadaptasikan dari resep keluarga J. Masukkan ayam masak sambil diaduk hingga ayam berubah warna. b. Masak hingga ayam empuk dan air habis. c. You can have Nasu Pelakko (Ayam Masak Pelakko using 12 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Nasu Pelakko (Ayam Masak Pelakko

  1. Prepare 600 g of ayam.
  2. You need 1 of sb asam jawa (dibancuh dengan 3sb air).
  3. Prepare 1 of sb garam.
  4. Prepare 1 of sudu gula.
  5. You need 1 of sk lada putih.
  6. You need 2 batang of serai.
  7. Prepare of Bahan kisar.
  8. It's 3 of biji bawang merah.
  9. Prepare 2 ulas of bawang putih.
  10. It's 5 of biji cili merah (ikut tahap kepedasan yang anda suka).
  11. It's 1 of inci halia.
  12. Prepare 1 of inci kunyit hidup.

Panggang ayam bersama bumbu hingga kering dan terpanggang sempurna. Masukkan ayam dan sedikit air jika bumbu terlalu kering. Masak hingga bumbu meresap dan airnya habis. Angkat ketika ayam sudah matang sempurna.

Nasu Pelakko (Ayam Masak Pelakko step by step

  1. Sediakan bahan kisar..
  2. Ayam dipotong kecil. Kemudian perap dengan air asam jawa dan 1 sudu bahan kisar selama 15 minit atau lebih. Ketepikan..
  3. Tumis bahan kisar. Masukkan serai. Tumis sehingga pecah minyak..
  4. Bila dah pecah minyak masukkan ayam yang diperap tadi. Gaul rata sehingga ayam berubah warna. Tuang kan air sehingga ayam tenggelam. Biarkan sehingga ayam empuk dan kuah memekat..
  5. Perasakan dengan garam, gula Serta lada putih. Matikan api jika sudah mula mengering. Siap (terpulang jika suka berkuah tidak perlu tunggu sampai ayam mengering).

Lauk klasik Ayam Masak Lemak Kuning sudahpun siap untuk dinikmati! Lauk simple ini memang best kalau dinikmati bersama nasi putih panas, sayur goreng kicap, sambal terung dan sambal belacan. © nasu.pl Piotr Nalepka. Masakan ayam pastinya banyak yang suka kan? tapi pastinya tidak dengan olahan yang biasa biasa saja misalnya ayam goreng atau ayam bakar, kali ini Manu ayam masak kecap tomat ini bisa anda nikmati dengan tambahan pelengkapnya yaitu sayuran dan sambal yang akan lebih menggungah. Masakan padang memang identik dengan kuah santan yang lebih kental dengan cita rasa yang sedikit pedas. Simpel dan mudah untuk di buat, mungkin itu kata yang cocok untuk masakan yang satu ini.

Catat Ulasan

0 Ulasan