How to Cook Appetizing Masak Lemak Ikan Puyu Stail Joho

Masak Lemak Ikan Puyu Stail Joho.

Masak Lemak Ikan Puyu Stail Joho You can have Masak Lemak Ikan Puyu Stail Joho using 8 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Masak Lemak Ikan Puyu Stail Joho

  1. You need of kilo ikan puyu.
  2. You need of inci kunyit hidup.
  3. You need of tangkai cili kering direbus dan dikisar halus.
  4. It's of asam keping.
  5. Prepare of biji belimbing buluh.
  6. It's of biji santan kelapa.
  7. You need of sdb garam kasar.
  8. You need of st serbuk perasa (optional).

Masak Lemak Ikan Puyu Stail Joho step by step

  1. Bersihkan ikan, gaulkan dengan asam jawa untuk hilangkan hanyir. Tumbuk kunyit bersama garam kasar hingga halus..
  2. Masukkan ikan dalam periuk tambah kunyit dan garam serta cili kering yang dikisar. Api perlahan. Masukkan santan kelapa perahan kedua..
  3. Masukkan asam keping dan belimbing buluh. Biarkan hingga ikan separuh masak. Masukkan pula pati santan yang pekat. Masukkan serbuk perasa. Masak lagi hingga mendidih dan jaga-jaga jangan pecah minyak. Sedia dihidangkan..

Catat Ulasan

0 Ulasan