Recipe: Tasty Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda)

Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda).

Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda) You can have Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda) using 11 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda)

  1. You need of dark chocolate dicincang.
  2. Prepare of tepung gandum.
  3. Prepare of st serbuk penaik.
  4. It's of st soda bikarbonat.
  5. Prepare of st garam.
  6. You need of butter dilembutkan (suhu bilik).
  7. Prepare of gula perang.
  8. You need of st esen vanila.
  9. It's of biji telur (suhu bilik).
  10. You need of yogurt tanpa perisa.
  11. Prepare of freshmilk.

Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda) instructions

  1. Panaskan oven pada suhu 180c. Sediakan loyang 7 x 7 x 24 inci berlapik baking paper bergris..
  2. Ayak tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam sebanyak 2-3 kali. Ketepikan..
  3. Cairkan ✅coklat dengan menggunakan kaedah double boiler. Ketepikan dan biar sejuk sedikit..
  4. Pukul ✅butter, ✅gula dan ✅esen vanila dgn kelajuan sederhana sehingga bahan sebati lebih kurang 2 minit..
  5. Masukkan ✅telur satu persatu sambil pukul telur. Pukul sehingga kembang. Kemudian tuangkn ✅coklat cair ke dlm adunan..
  6. Tukar kelajuan mixer kepada paling rendah. Masukkan sedikit2 campuran ✅tepung dan ✅yogurt dicampur ✅freshmilk, berselang seli sehingga habis. Jangan pukul lama sgt. Sehingga sebati sahaja lebih kurang 1 minit..
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Hentak perlahan sekali dua untuk bebaskan gelembung udara terperangkap. Bakar selama 50-60 minit @ sehingga kek tidak melekat pada lidi apabila dicucuk uji..
  8. Sejukkan kek. Kirai dan terbalikkan loyang untuk mengeluarkan kek..
  9. P/s: kalau guna self-raising flour, tambah 1 st baking powder..

Catat Ulasan

0 Ulasan